Sałatka ze szczawiu z młodej kapusty

poczuj zapach i smak lata na swoim talerzu! Sałatka z młodej kapusty i szczawiu jest bardzo zdrowa i niesamowicie smaczna! To prawdziwy magazyn witamin i składników odżywczych. Szczaw nada sałatce lekką kwaskowatość i specjalną skórkę. Z zieleni możesz użyć absolutnie wszystkiego, co rośnie w Twoim ogrodzie!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 4 g
tłuszcze 47 % 7 g
węglowodany 27 % 4 g
84 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę ze szczawiu z młodej kapusty? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do przygotowania aromatycznej sałatki. Z ziół użyłam w przepisie zielonej młodej cebuli, koperku, pietruszki i kilku gałązek tymianku cytrynowego. Opłucz kapustę, cytrynę i zioła pod bieżącą wodą. Szczaw dokładnie spłucz (dosłownie każdy liść) w czystej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój młodą kapustę w cienkie paski, im cieńsze paski, tym smaczniejsza sałatka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Osusz szczaw serwetkami papierowymi i pokrój w cienkie paski (jak na zdjęciu). Ilość szczawiu można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od tego, jak kwaśna jest sałatka, którą ostatecznie chcesz uzyskać. Wyślij szczaw do kapusty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następna jest kolejka zieleni. Pokrój cebulę niezbyt grubo i wyślij do salaterki do pozostałych składników. Jeśli masz bardzo mało zielonej cebuli, możesz użyć szalotki, czerwonej lub białej cebuli sałatkowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj pietruszkę i koperek i wyślij do salaterki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lekko posolić i doprawić sałatkę olejem roślinnym(może to być również oliwa z oliwek, rzepak lub inny olej). Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i spróbuj ponownie na soli. W razie potrzeby posolić.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posyp gotową sałatkę sokiem z cytryny, jeśli nie masz wystarczającej kwasowości, a także posyp ziele angielskie. Udekoruj gałązkami tymianku według uznania i podawaj!

przed podaniem pozostaw sałatkę na około pięć minut, będzie bogatsza i smaczniejsza.


taka sałatka jest bardzo dobra jako lekka przekąska w czasie upałów lub jako dodatek do dań mięsnych lub zbóż z ziemniakami.

dużym plusem jest to, że przygotowywana jest sałatka z dostępnych produktów, a przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 10 minut.

możesz poeksperymentować i dodać do sałatki pokrojony niezbyt duży ogórek, dobrze komponuje się z kapustą i szczawiem, jednocześnie nadając gotowemu daniu jeszcze więcej świeżości.

często robię taką sałatkę na obiad, bardzo pożywną, smaczną i łatwą.

musisz spróbować!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy