skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę ze szczawiu z młodej kapusty? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do przygotowania aromatycznej sałatki. Z ziół użyłam w przepisie zielonej młodej cebuli, koperku, pietruszki i kilku gałązek tymianku cytrynowego. Opłucz kapustę, cytrynę i zioła pod bieżącą wodą. Szczaw dokładnie spłucz (dosłownie każdy liść) w czystej wodzie.
Krok 2:
Pokrój młodą kapustę w cienkie paski, im cieńsze paski, tym smaczniejsza sałatka.
Krok 3:
Osusz szczaw serwetkami papierowymi i pokrój w cienkie paski (jak na zdjęciu). Ilość szczawiu można zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od tego, jak kwaśna jest sałatka, którą ostatecznie chcesz uzyskać. Wyślij szczaw do kapusty.
Krok 4:
Następna jest kolejka zieleni. Pokrój cebulę niezbyt grubo i wyślij do salaterki do pozostałych składników. Jeśli masz bardzo mało zielonej cebuli, możesz użyć szalotki, czerwonej lub białej cebuli sałatkowej.
Krok 5:
Drobno posiekaj pietruszkę i koperek i wyślij do salaterki.
Krok 6:
Lekko posolić i doprawić sałatkę olejem roślinnym(może to być również oliwa z oliwek, rzepak lub inny olej). Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i spróbuj ponownie na soli. W razie potrzeby posolić.
Krok 7:
Posyp gotową sałatkę sokiem z cytryny, jeśli nie masz wystarczającej kwasowości, a także posyp ziele angielskie. Udekoruj gałązkami tymianku według uznania i podawaj!
przed podaniem pozostaw sałatkę na około pięć minut, będzie bogatsza i smaczniejsza.
taka sałatka jest bardzo dobra jako lekka przekąska w czasie upałów lub jako dodatek do dań mięsnych lub zbóż z ziemniakami.
dużym plusem jest to, że przygotowywana jest sałatka z dostępnych produktów, a przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 10 minut.
możesz poeksperymentować i dodać do sałatki pokrojony niezbyt duży ogórek, dobrze komponuje się z kapustą i szczawiem, jednocześnie nadając gotowemu daniu jeszcze więcej świeżości.
często robię taką sałatkę na obiad, bardzo pożywną, smaczną i łatwą.
musisz spróbować!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Młoda kapusta - 27 kcal/100g