marmurkowy twaróg wielkanocny z wanilią, skondensowanym mlekiem i kakao

najsmaczniejszy deser stołu wielkanocnego to marmurowa Wielkanoc. Szybki i łatwy twaróg wielkanocny jest przygotowywany w bardzo prosty sposób. Na stole wielkanocnym wygląda niecodziennie, a doskonale połączone wanilia i kakao sprawiają, że jego smak jest bardzo interesujący.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 13 g
tłuszcze 45 % 19 g
węglowodany 24 % 10 g
261 kcal
IG: 10 / 20 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Twaróg należy wziąć tłusty 9 - 15% tłuszczu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kilka godzin przed gotowaniem wyjmij masło z lodówki i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową. Ubij masło ze skondensowanym mlekiem, aż będzie gładkie. Stopniowo wprowadzamy twaróg i za pomocą blendera wszystko dokładnie mieszamy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Powstałą masę twarogową dzielimy na 2 części. Dodaj cukier waniliowy do jednej części, a proszek kakaowy do drugiej. Dodaj ilość kakao do swojego gustu, Lubię, aby część z kakao była z wyczuwalną goryczką, więc dodaję 2 łyżki. l, możesz dodać mniej kakao. Dokładnie wymieszaj obie części.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź pasochnitsa (mam 12 cm wysokości) rozłóż ją lekko zwilżoną gazą, złożoną w 2 warstwach i rozłóż białą i brązową masę twarogową w losowej kolejności. Jeśli chcesz, możesz ułożyć równe warstwy. Na wierzchu przykrywamy Wielkanoc gazą, kładziemy mały ucisk i wysyłamy do lodówki. W zależności od wilgotności twarogu Wielkanoc jest gotowa w ciągu 10-20 godzin, najczęściej w pełni gotowa w ciągu jednego dnia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pożądane jest umieszczenie formy w głębokiej płytce i Spuszczenie jej w miarę oddzielania się serwatki. Po dniu wyjmujemy Wielkanoc z lodówki, ostrożnie usuwamy pasożytnicę, gazę i dekorujemy w razie potrzeby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Szybka i łatwa Wielkanoc twarogowa jest gotowa! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na gotowanie. Smacznego!

masa twarogowa lub Wielkanoc to kolejny element świątecznego stołu. Istnieją wersje, że masy twarogowe, podobnie jak sam twaróg, są jednym z najstarszych świętych potraw związanych z płodnością i kultem bóstw płodności. Liczne rytuały starożytności (wiosenny rytuał powitania ziemi, pierwsza orka pola) były wykonywane z użyciem twarogu i innych produktów mlecznych, co miało znaczenie symboliczne. Twaróg to coś więcej niż jedzenie; to najlepsza rzecz w mleku, jego esencja, najbardziej pożywna i zdrowa dla ludzi. A puree z twarogu, a nawet z cukrem i najlepszym masłem – to najwyższy dar natury. Dla zwykłego człowieka w przeszłości takie luksusowe jedzenie było dostępne tylko raz w roku,więc było robione bardzo długo i z najlepszych produktów. Wraz z przyjęciem chrześcijaństwa tradycje stopniowo się zmieniały, a znaczenie symbolu zaginęło w pogańskiej przeszłości. Najważniejsze pozostało-na Wielkanoc, na najważniejsze święto w chrześcijaństwie, przysmaki były robione ze szczególną starannością i miłością. Twarożki Wielkanocne były konsekrowane w kościołach i miały istotę "Błogosławionego" jedzenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy