Konserwacja szczawiu na zimę

witaminy są potrzebne jeszcze bardziej zimą niż latem, więc musisz być gotowy. Uwielbiam zbierać warzywa i owoce na przyszłość. Aby w mroźne zimowe wieczory w domu, na stole zawsze były roznoszone, aby nie odczuwać braku witamin i różnorodności w tak zimnych porach roku. Część półfabrykatów to jedzenie, które składa się na codzienne posiłki. Na przykład robię zbiór szczawiu na zimę, aby gotować zupę szczawiową przez cały rok. Teraz podzielę się z Wami tym przepisem.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 2 g
15 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

na początek dokładnie spłucz szczaw pod zimną bieżącą wodą. Następnie dobrze go wysusz. Teraz odcinamy ogonki ze wszystkich liści szczawiu (nie można ich wyrzucać, jeść w czystej postaci ani używać w innym naczyniu).

następnie już przetworzone liście szczawiu są cięte na małe płytki o długości około 2-3 centymetrów. Lepiej będzie, jeśli wyrwamy szczaw rękami. Dzięki temu zachowa znacznie więcej zdrowych witamin.

 teraz bierzemy dobrze umyte i wysuszone słoiki i szczelnie napełniamy je przygotowanym szczawiem. Następnie wlej szczaw zimną przegotowaną wodą i zamknij pokrywkami. To był kęs szczawiu w puszkach! Należy go przechowywać w lodówce.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy