Oszczędzanie szczawiu na zimę
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
na początek dokładnie spłucz szczaw pod zimną bieżącą wodą. Następnie dobrze go wysusz. Teraz odcinamy ogonki ze wszystkich liści szczawiu (nie można ich wyrzucać, jeść w czystej postaci ani używać w innym naczyniu).
następnie już przetworzone liście szczawiu są cięte na małe płytki o długości około 2-3 centymetrów. Lepiej będzie, jeśli wyrwamy szczaw rękami. Dzięki temu zachowa znacznie więcej zdrowych witamin.
teraz bierzemy dobrze umyte i wysuszone słoiki i szczelnie napełniamy je przygotowanym szczawiem. Następnie wlej szczaw zimną przegotowaną wodą i zamknij pokrywkami. To był kęs szczawiu w puszkach! Należy go przechowywać w lodówce.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g