Sałatka z pomidorami bazyliowymi i serem

witaminowy, jasny, soczysty i niesamowicie pyszny! Sałatka z bazylią, pomidorami i serem jest całkowicie lekka i aromatyczna. Nie zrujnuje Twojej sylwetki, nawet jeśli zrobisz to na późny obiad. Przygotowanie tej sałatki zajmie ci tylko 5 minut!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 74 % 29 g
węglowodany 5 % 2 g
211 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z pomidorami bazyliowymi i serem? Głównym składnikiem sałatki są pomidory. W sezonie warzywnym są soczyste, aromatyczne, mięsiste i bardzo smaczne! Zimą lepiej przygotować sałatkę z pomidorów cherry lub użyć obu rodzajów pomidorów. Wiśnie mają słodkawy, bogaty smak i dodają szczególnej nuty. Tak więc umyj pomidory i gałązki bazylii, obierz cebulę i spłucz pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pomidory na małe plasterki, pokrój wiśnie na pół i pozostaw najmniejsze pomidory w całości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę (mam szalotkę, ale możesz wziąć dowolną) pokrój w cienkie pióra lub półpierścienie, jak zwykle.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść pomidory i posiekaną cebulę w głębokiej misce lub salaterce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj do sałatki dowolny miękki ser (mam ziarnisty, możesz ziarnisty twarożek, ser, fetę, do wyboru), możesz zwiększyć lub zmniejszyć jego ilość. Drobno posiekaj umytą i wysuszoną bazylię i wyślij ją również do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopraw pomidory serem lub twarogiem olejem roślinnym(dobra jest tu oliwa z oliwek lub olej rzepakowy, ale zrobi to absolutnie każdy, do wyboru). Sól do smaku i posyp ziele angielskie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przed podaniem dobrze wymieszaj sałatkę i odstaw na około pięć minut. W tym czasie pomidory wypuszczą sok, a on z kolei będzie nasycony aromatami bazylii i cebuli.

ser ziarnisty (podobnie jak twaróg ziarnisty) jest bardzo dobry dla organizmu człowieka, jest źródłem wapnia i białka.

w składzie takiego twarogu i sera znajdują się niezbędne aminokwasy, kwas askorbinowy, minerały, żelazo, witaminy z grupy B i wiele innych.

ponieważ ziarnisty twarożek zawiera bardzo mało tłuszczu, a wręcz przeciwnie, dużą ilość cennego białka mleka, jest idealnym pożywieniem dla sportowców, a także dla osób przestrzegających diety.

twaróg ziarnisty świetnie komponuje się z owocami i warzywami i nadaje się do wielu sałatek.

sałatkę pomidorową można podawać z mięsem, ziemniakami lub makaronem.

bosko pyszne maczanie świeżego garb chleba w aromatycznym sosie w kęsie z pomidorami.

w gorącym sezonie letnim przed użyciem sałatkę można schłodzić w lodówce na 10-20 minut.

smacznego!

aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy