Sałatka PP z selerem, jabłkiem, orzechami i sokiem z cytryny

świeży i chrupiący jest tym, czego potrzebujesz do detoksykacji. Wspaniała lekka sałatka pozwoli Ci pozbyć się zbędnych kilogramów i będzie doskonałym dodatkiem do posiłku. Witaminy, zrównoważony smak, soczystość i niezaprzeczalne korzyści dla trawienia, a także niewielki koszt - to jego główne zalety.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 74 % 20 g
węglowodany 19 % 5 g
209 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować taką sałatkę, pierwszym krokiem jest przygotowanie łodyg selera. Oddziel je od głównego wylotu warzyw i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Wewnątrz rowka łodygi często znajduje się piasek. Odetnij trzy centymetry od grubej części każdej łodygi. Ta część nie będzie potrzebna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Konieczne jest zaktualizowanie cięć po przeciwnej stronie łodyg selera. W razie potrzeby możesz uwolnić łodygi ze sztywnych podłużnych nici zatopionych w miąższu. Na cięciu wyglądają jak ale nigdy mi nie przeszkadzają.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj seler na kawałki o średniej grubości. Przenieś do miski. Dzięki takiemu krojeniu selera sałatka będzie szczególnie chrupiąca.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Orzechy włoskie obrać i pokroić na średnie kawałki. Możesz zrobić mniejsze kawałki, ale lubię, aby struktura orzecha była wyraźnie widoczna w sałatce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W sosie wymieszaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dodaj ziarnistą musztardę. Bardzo ją kocham, więc zawsze dodaję więcej. Kierujesz się swoim gustem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj jabłko i pokrój w kostkę. Przenieś wszystkie przygotowane składniki do miski, dopraw solą do smaku i dopraw sosem. Przed podaniem udekoruj sałatkę świeżymi ziołami i ziarnami granatu.

sałatka jest bardzo soczysta, chrupiąca i niesamowicie pełna witamin i innych składników odżywczych. Pomoże to nabrać kształtu tym, którzy podążają za figurą. I będzie doskonałym dodatkiem do białego lub czerwonego mięsa lub ryb.
nie obieraj jabłka, nada sałatce jasne kolory i sprawi, że będzie jeszcze bardziej apetyczna. Jeśli jednak skóra zostanie nasmarowana specjalnym woskiem, lepiej ją usunąć.
dla urody wziąłem czerwone jabłko, ale zrobi to każde: żółte lub zielone. Jedyne, co radzę pracować z jabłkami na samym końcu przygotowania sałatki. Ponieważ szybko ciemnieją w przekroju i tracą swoją prezentację.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Musztarda ziarnista - 135   kcal/100g

Podobne przepisy