ostra zielona papryka adjika z czosnkiem i przyprawami

lubisz pikantne? Następnie przygotuj zieloną adżikę! Ci, którzy nie mieszkają na południu, muszą zadowolić się adżiką kupioną w sklepie. Więc musisz, sprowadzając prawdziwą z południa, mocno oszczędzać. Ale możesz go ugotować dosłownie w mniej niż godzinę i wcale nie jest to trudne.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 80 % 16 g
77 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotujemy wszystkie niezbędne składniki do przygotowania pikantnej zielonej papryki z czosnkiem. Wszystko dokładnie umyjemy i wysuszymy, ponieważ nawet jedna kropla wody może spowodować uszkodzenie Adjiki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Paprykę zostawiamy w temperaturze pokojowej, aby była Piwniczna. W tym przypadku pieprz nabiera wyraźniejszego smaku i ostrości poprzez usunięcie części wody. Następnie usuwamy łodygę i nasiona. Zostawiam nasiona, ponieważ to w nich zawarta jest większość ostrości. W większości przypadków Adjika jest zrobiona z czerwonej papryki, ale w naszym regionie zwykle można kupić tylko zieloną. Więc zrobię to z nim.Okazuje się prawie gorzej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek, spłucz i osusz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sortujemy kolendrę, usuwamy zepsute i żółte liście, odcinamy korzeń, jeśli jest dostępny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz przepuszczamy pieprz wraz z nasionami przez maszynkę do mięsa z drobnym rusztem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie pomijamy czosnek i dodajemy do posiekanej papryki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz pomijamy kolendrę i dodajemy również do miski z pieprzem i czosnkiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej szafran do miski z pominiętymi warzywami i ziołami. W adjika używamy szafranu imeretyńskiego. W przeciwieństwie do prawdziwego szafranu jest wykonany z kwiatostanów nagietka, ma bardzo bogaty kolor i niezrównany aromat.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wlej do miski utskho-suneli, która jest również nazywana niebieską kozieradką. Ta przyprawa ma niezbyt silny aromat, który ujawnia się po podgrzaniu lub zaparzeniu. To właśnie ta przyprawa zmiękczy ostry ostry smak papryki i nada niepowtarzalny orzechowy aromat z nutami "kaukaskimi". I nie należy mylić go z chmiel-suneli. W końcu to tylko zmielone nasiona i strąki niebieskiej kozieradki, a chmiel-suneli to pikantny zestaw.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie dodaj Kondari, jego inną nazwę cząber. Ze względu na ostry smak i aromat należy go stosować ostrożnie. Ale bez niej nie ma prawdziwej Adjiki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wszystko dokładnie wymieszaj. Jeśli robisz to w dużych ilościach, najlepiej zrobić to po prostu za pomocą rąk. Należy jednak pamiętać, że masa jest bardzo ostra i może powodować reakcję alergiczną i podrażnienie. A jeśli źle umyjesz rękę i dotkniesz błony śluzowej, zapewniona jest zabawa w postaci pieczenia przez dość długi czas. Dlatego lepiej jest nosić gumowe rękawiczki na dłoniach. Jeszcze lepiej, kilka, ponieważ ręce będą mocno "piec".

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie dodaj grubą sól i ponownie wymieszaj. Sól najlepiej przyjmować grubą i w żadnym wypadku nie jodowaną. Nie nadaje się do konserw, ponownie wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ponownie przepuszczamy całą masę przez maszynę do mięsa.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotową adżikę układamy bardzo ciasno w małych, czystych, suchych słoikach, zamykamy pokrywkami i wkładamy do lodówki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Taka adjika doskonale uzupełnia gorące dania mięsne lub drobiowe. Możesz także podawać z pierwszymi daniami lub przekąskami.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego, ale bądź ostrożny.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szafran - 310   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Utskho-suneli - 12   kcal/100g

Podobne przepisy