deser truskawkowo-śmietanowy

ciasteczka można namoczyć likierem Truskawkowym! Lubisz truskawki z cukrem i kwaśną śmietaną? Mało kto odmówi tak prostego i smacznego przysmaku. Śmietana jest nasączona sokiem truskawkowym i nie jest jasne, co smakuje lepiej - truskawka czy śmietana. I dodaj ciasteczka - ogólnie wyjdziesz.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 33 % 12 g
węglowodany 58 % 21 g
244 kcal
IG: 18 / 41 / 41

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować deser z truskawek i kwaśnej śmietany, potrzebujemy: truskawki; kwaśna śmietana (nie płynna, zawartość tłuszczu od 15% i więcej); ciasteczka czekoladowe (możesz zrobić zwykły biszkopt bez dodatków); cukier puder; cukier waniliowy. Do dekoracji: mięta; truskawka; gorzka czekolada.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier puder i cukier waniliowy do śmietany i wymieszaj. Pozostaw na 5-7 minut, aż cukier się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ciasteczka na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj truskawki, osusz. Usuń kucyki. Pokrój jagody w plasterki. Zasadniczo nie ma znaczenia, jak pokroić truskawki. Możesz i ćwiartki. możesz pokroić w kostkę. Ale miałem podłużne truskawki, więc takie jagody wyglądają pięknie w plasterkach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Połóż 1-2 łyżki na dnie miseczek.l ciasteczka czekoladowe. Rozłóż na wierzchu 1-2 łyżki. l kwaśna śmietana z cukrem. Ułóż krążki truskawek na śmietanie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Powtórz warstwy jeszcze raz. Wstaw deser do lodówki na 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przed podaniem udekoruj deser połówkami truskawek, miętą, czekoladą. Jeszcze lekko posypałam okruchami z czekoladowych ciasteczek. Dostałem 3 szklanki wypełnione po brzegi. Warstwy mogą być cieńsze i uzyskać 4-5 porcji. Smacznego!

porcje deserów w szklankach lub miseczkach to nietrywialna i interesująca alternatywa dla całych ciast na każdą uroczystość. Jeśli ciasto jest domowej roboty, a nie kupione, zastąpienie go podobnym deserem uwalnia dużo czasu i wysiłku.
w przypadku tego deseru wystarczy rozbić ciasteczka, pokroić truskawki i wymieszać śmietanę z cukrem. Nic nie musi być ubijane i chłodzone przez długi czas.
ciasteczka są wystarczająco szybko namoczone w kwaśnej śmietanie i stają się bardzo miękkie.
w przypadku wersji dla dzieci możesz dodatkowo namoczyć ciasteczka słodkim syropem truskawkowym, aby podkreślić smak truskawek. Lub zastąp go polewą czekoladową, aby podkreślić smak ciasteczek. Dla dorosłych ciasteczka można namoczyć alkoholem: likierem truskawkowym lub czekoladowym lub koniakiem. Co więcej, możesz dodać każdemu gościowi alkohol, który najbardziej lubi. I to jest chyba najwspanialsza cecha takich przepisów - ich osobowość.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Kruche ciasteczka - 716   kcal/100g

Podobne przepisy