Pasta pieprzowa

uniwersalna przyprawa i baza wielu pikantnych potraw! Pasta pieprzowa jest znana jako danie kuchni koreańskiej zwane "yannim" - tj. "przyprawa", chociaż jest obecnie popularna na całym świecie, być może pod innymi nazwami i przy użyciu różnego rodzaju dodatków.
Kasia1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 71 % 10 g
55 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

Przygotuj składniki. Podstawową podstawą przepisu jest tylko czosnek, papryka chili, papryka, sól i woda. Stosuje się niewiele produktów, a latem warzywa są dość tanie, ale gotowy produkt z nich okazuje się cenny, jego zakres jest szeroki. Jest dodawany do sosów, do gotowania gulaszu warzywnego, do zup, mięsa mielonego, podawany do dań mięsnych, używany jako marynata do mięsa.
moje strąki pieprzu, pozwól wodzie spłynąć. Papryka nie musi być czerwona, możesz użyć dowolnego, który masz pod ręką, ale pasta z czerwonej papryki daje przyjemniejszy bogaty czerwony kolor, jak w klasycznym daniu. Odetnij ogony strąków, pokrój je na dwie połówki i usuń miękkie wewnętrzne przegrody. W zależności od tego, jak intensywny jest ostry smak pasty pieprzowej, usuwamy nasiona ze strąków lub mielimy je razem ze strąkami. Możesz zmielić gorzką paprykę za pomocą blendera, maszynki do mięsa lub po prostu drobno posiekać nożem, druga opcja jest bardziej popularna w ojczyźnie tego dania. Dodaj sól do posiekanego pieprzu, dobrze wymieszaj i zalej te składniki wrzącą wodą, wymieszaj je. Aby to zrobić, wygodnie jest użyć szklanego słoika, który można luźno przykryć pokrywką na górze, ponieważ z masy pieprzowej będą się wyróżniać dość "energiczne" opary. Podczas gdy masa pieprzowa stygnie do temperatury pokojowej, obierz ząbki czosnku i przepuść je przez maszynę do mięsa lub zmiel blenderem. Dodaj czosnek i słodką paprykę do schłodzonej masy pieprzowej, dokładnie wymieszaj. Zamykamy słoik pokrywką i wysyłamy do lodówki na jeden dzień. Następnie pasta pieprzowa jest gotowa do użycia. Jest przechowywany w lodówce przez dość długi czas dzięki składnikom kompozycji, które są naturalnymi konserwantami. Jedyną rzeczą jest to, że naczynia do długotrwałego przechowywania muszą być używane czyste i sterylne, a najlepiej z zakręcaną pokrywką, aby powietrze nie dostało się ponownie do pojemnika.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy