skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Tankowanie. Aby przygotować sos sałatkowy, potrzebujemy: oliwy z oliwek, soku z cytryny, octu balsamicznego, czarnego pieprzu i soli.
Krok 2:
Połącz oliwę z sokiem z cytryny, octem balsamicznym, solą i pieprzem.
Krok 3:
Dokładnie ubij wszystko, aż sól całkowicie się rozpuści.
Krok 4:
Przygotuj składniki. Aby przygotować sałatkę z figami, mozzarellą i rukolą, potrzebujemy: kilku kawałków świeżych fig, mozzarelli w mini kulkach i rukoli.
Krok 5:
W figach odetnij szypułki. Pokrój figi w plasterki.
Krok 6:
Umyj rukolę, osusz.
Krok 7:
Mozzarellę wyjąć z solanki i osuszyć. Jeśli kulki są duże, pokrój je na pół.
Krok 8:
Połóż rukolę, krążki figowe i kawałki mozzarelli na talerzu.
Krok 9:
Polej sałatkę dressingiem. Natychmiast podawaj do stołu. Smacznego!
kiedyś znaliśmy figi wyłącznie jako suszone owoce. Teraz świeże figi są sprzedawane zarówno w supermarketach, jak i na rynkach, można je znaleźć w menu restauracji i kawiarni, jest smaczne w różnych potrawach, od przekąsek po desery.
figi to subtropikalny figowiec liściasty. Drzewo figowe (to także drzewo figowe lub drzewo figowe) ma rozłożystą koronę z dużymi rzeźbionymi liśćmi. To drzewo jest długowieczne, może owocować do 200 lat.
inną nazwą drzewa figowego jest drzewo figowe. Drzewo figowe znane jest człowiekowi od czasów starożytnych. Według biblijnej historii Adam i Ewa zakryli swoją nagość liśćmi figowymi, a założyciele Rzymu Romulus i Remus zostali nakarmieni przez wilczycę pod drzewem figowym. W starożytnych Indiach figi były uważane za drzewo wiedzy, pod którego baldachimem objawiła się prawda Buddy. Figi po raz pierwszy uprawiano w żyznej części południowej Arabii, a później rozprzestrzeniły się na Judeę, Syrię i Morze Śródziemne. W starożytnej Grecji pojawił się około tysiąca lat przed naszą erą i był uważany za symbol płodności. Podczas uroczystości ku czci Dionizosa w pobliżu naczynia z winem zawsze umieszczano kosz z figami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Figi - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rukola - 25 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g