ciasto z kiełkującą kaszą gryczaną bez mąki i cukru

to ciasto przyniesie przyjemność i zdrowie! Możesz sobie wyobrazić, że słodycz, a tym bardziej ciasto, może być zdrowe! I to jest możliwe! Spróbuj zrobić to ciasto bez pieczenia, bez obróbki cieplnej. Wszystkie korzystne właściwości wszystkich składników pozostają w pełni! Gotowanie jest znacznie łatwiejsze i szybsze! Nie tylko nie doda kilogramów, ale także będzie miał pozytywny wpływ na odporność i cały organizm jako całość!
AlenushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 4 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 63 % 19 g
146 kcal
IG: 74 / 21 / 5

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy i zmierzymy wszystkie produkty. Niektóre składniki należy wcześniej przygotować. Suszenie gruszek i rodzynek należy dokładnie umyć i zalać czystą wodą przez 2 godziny. Ponadto zieloną kaszę gryczaną należy umyć i zalać wodą, aby woda pokrywała jądra przez kilka godzin. Również suszoną gruszkę, rodzynki i kaszę gryczaną można pozostawić namoczone przez noc. Pestki dyni należy po prostu umyć kilka razy przed rozpoczęciem gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku dolnego ciasta bierzemy namoczoną gruszkę, rodzynki, pestki dyni i przewijamy je w maszynce do mięsa. Możesz dwa razy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj chleb świętojański do tej masy. Dobrze zagnieść to ciasto, aby było gęste. Nie będziemy słodzić, ponieważ rodzynki, gruszka i chleb świętojański są więc słodkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Teraz weź dzieloną formę do ciasta i połóż pergamin w dół, aby później łatwiej było przenieść ciasto z formy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Otrzymaną masę rozprowadzamy równomiernie na dnie formy. Wyrównaj łyżką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do dekoracji rozłóż na krawędzi połowy Cashew. I wkładamy naszą formę do zamrażarki, aby spód przyszłego ciasta stwardniał.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    A w tym czasie zajmiemy się górną częścią ciasta. Najpierw weź 300 ml wody i rozpuść tam 1 łyżkę. l agar-agar. Postaw tę mieszaninę na małym ogniu i czasami mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie zostawiamy go do ostygnięcia, ale upewniamy się, że nie zamarznie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy agar jest na kuchence, umyj jagody, umyj namoczoną kaszę gryczaną i wlej płyn. Wyślij to wszystko do blendera, dodaj proszek stewii i wymieszaj wszystkie te składniki. Nie zapomnij zostawić garści jagód do dekoracji ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Myjemy awokado, wyciągamy miąższ, a także wysyłamy do już wymieszanych składników i ponownie włączamy Blender.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tutaj powinniśmy uzyskać taką jednorodną masę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy agar ostygnie, ale nadal jest w stanie ciekłym, dodaj go do naszej mieszanki jagodowej i szybko wymieszaj. Jeśli zacznie brakować grudek, ponownie wyślij mieszaninę do blendera i ponownie wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie wyjmujemy naszą formę z zamrażarki i wlewamy tam naszą górną warstwę. Z zimnej formy zacznie już twardnieć, więc musimy mieć czas na udekorowanie naszego ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Weź umyte maliny, jagody, orzechy nerkowca, płatki kokosowe i udekoruj nimi ciasto.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie zetrzyj czekoladę i zakończ naszą dekorację. Włóż formę z ciastem do zamrażarki na 30 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Po pół godzinie wyjmujemy ciasto, sprawdzamy, czy jest zamrożone i usuwamy bok formy. Ostrożnie przenieś ciasto na inny talerz lub naczynie. Nasze ciasto bez pieczenia, bez cukru i mąki jest gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Suszone pestki dyni i dyni - 553   kcal/100g
  • Pestki dyni - 556   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g
  • Stewia - 18   kcal/100g
  • Kiełkująca gryka - 310   kcal/100g
  • Carob - 222   kcal/100g

Podobne przepisy