skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis jest klasyczny i ogólnie przyjęty do przygotowania białej błyszczącej glazury, która jest pokryta ciastami wielkanocnymi na jasne święta wielkanocne. Jest bardzo prosty i łatwy w wykonaniu, składa się z najprostszych składników i można go przygotować nawet bez użycia skomplikowanych urządzeń kuchennych (miksera lub blendera).
Tak więc, aby przygotować tradycyjny lukier do polewania maślanych ciast wielkanocnych, najpierw potrzebujesz białka jaja. Pozostałe żółtko można wykorzystać do pieczenia tych samych ciast. Lepiej jest używać świeżych jaj i myć je pod bieżącą wodą przed użyciem.
białko jaja przełożyć do głębokiej miski i wstrząsnąć ręczną trzepaczką (można do tego użyć zwykłego widelca stołowego). Na powierzchni masy białkowej powinna powstać bujna biała piana.
następnie dodaj około połowy porcji cukru pudru wskazanego w tym przepisie do ubitego białka jaja. I ponownie ubij masę ręczną trzepaczką, aż cukier puder całkowicie się rozpuści i utworzy białą jednorodną mieszaninę.
wlej trochę świeżo wyciśniętego soku z cytryny do tej białej mieszanki i ponownie dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodanie soku z cytryny sprawia, że lukier jest gęstszy i bogatszy w Biel.
następnie w małych porcjach wymieszaj pozostały cukier puder z białą masą i kontynuuj ciągłe ubijanie mieszanki białkowej trzepaczką, aż będzie gładka. Gdy cukier puder zostanie dodany do lukru, będzie staje się gęstszy i grubszy. Sam cukier puder może potrzebować trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż podano w przepisie. Wszystko zależy od wielkości białka jaja i pożądanej gęstości samego lukru.
powstały lukier białkowy należy natychmiast wykorzystać do pokrycia ciast wielkanocnych, ponieważ bardzo szybko twardnieje.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g