Sałatka z awokado, gruszką i serem

Gruszka, awokado, papryka pod aromatycznym dressingiem. Ta sałatka owocowo-warzywna z cudownym aromatycznym dressingiem doskonale sprawdzi się w kebabie, a także w każdym mięsie gotowanym w domu. Sałatka jest dość lekka i bardzo bogata w różne witaminy. A jego jasny i świeży wygląd nadaje mu wyrafinowany wygląd.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 5 g
tłuszcze 59 % 16 g
węglowodany 22 % 6 g
185 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Tankowanie. Najpierw zajmijmy się przygotowaniem sosu, aby sól i cukier miały czas na rozpuszczenie się podczas przygotowywania pozostałych składników. Aby przygotować sos, potrzebujemy: oliwy z oliwek, octu z białego wina (można go zastąpić jabłkiem), suchego czosnku, cukru, czarnego pieprzu i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz oliwę z oliwek, ocet winny, suchy czosnek, cukier, czarny pieprz i sól. Wszystko dobrze wymieszaj i odstaw na bok, aż sól i cukier się rozpuszczą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj składniki. Do przygotowania sałatki z awokado, gruszką i serem potrzebujemy: papryki, dojrzałej słodkiej gruszki (lepsza odmiana), awokado, sera, sałaty, ziół (u mnie koperek i kolendra) oraz odrobiny soku z cytryny do awokado i gruszki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Paprykę umyć, osuszyć, usunąć nasiona i łodygę i pokroić w małe kostki. Ser pokroić w średnią kostkę. Gruszkę umyć, osuszyć, usunąć rdzeń i pokroić w średnią kostkę. Pokrój awokado wzdłuż na dwie połówki, usuń pestkę. Następnie obierz. Pokrój miąższ również w kostkę. Skrop awokado sokiem z cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W salaterce umieść paprykę, awokado, gruszkę, ser i posiekane warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Polej sałatkę dressingiem i wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Liście sałaty umyć, osuszyć, rozerwać na małe kawałki i ułożyć na półmisku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż mieszankę owocowo-warzywną na wierzchu. Natychmiast podawaj do stołu. Smacznego!

niedawno odkryłem suchy czosnek. I używam go w różnych potrawach. Nie smakuje tak ostro jak świeży. Po nim nie ma charakterystycznego długiego zapachu i smaku. Podczas pieczenia lub pieczenia nie pali się, w przeciwieństwie do świeżego czosnku. Dlatego korzystanie z niego jest znacznie wygodniejsze. Co prawda korzyści są mniejsze, ale w tej sałatce lepiej jest użyć suchego czosnku, więc świeży (szczególnie Młody) zabije smak owoców i warzyw.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal / 100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal / 100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy