skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowujemy niezbędne produkty:
- umyj paprykę, pokrój na pół, oczyść z niej nasiona, Wytnij łodygę, a następnie osusz paprykę ręcznikami papierowymi. Rozłóż paprykę na desce do krojenia i pokrój każdą połowę w paski. Papryka do sałatki zdecydowanie musi wybrać kolor czerwony, ważne jest, aby była jasna, piękna, soczysta i słodka;
- umyj pomidory, osusz ręcznikami papierowymi, pokrój pomidory na pół,Wytnij łodygi. Jeśli pomidory są bardzo soczyste, usuwamy miąższ z nasionami na osobnym spodku i używamy do przygotowania innego dania (możesz po prostu zjeść). Następnie pokrój połówki pomidorów w paski proporcjonalne do pasków papryki;
- paluszki krabowe, które należy wcześniej wyjąć z zamrażarki, aby miały czas na rozmrożenie w temperaturze pokojowej, pokrój grubo wzdłuż pasków. Konieczne jest, aby wszystkie składniki zostały pocięte na mniej więcej równe kawałki wielkości i kształtu. Dzięki temu sałatka będzie piękniejsza i bardziej oryginalna wizualnie, w przeciwieństwie do bardziej znanego drobnego cięcia.
2. Teraz czas na przygotowanie sosu, dla którego w osobnej małej misce mieszamy majonez, suszony czosnek (można zastąpić jednym lub dwoma świeżymi ząbkami, przepuszczonymi przez specjalną prasę), a także czarny mielony pieprz (idealny, jeśli tylko zmielony) i sól do smaku. Wszystko wymieszaj, spróbuj ponownie, dostosuj ilość soli, pieprzu i czosnku, wymieszaj. Tankowanie jest gotowe!
3. Dno pięknej salaterki (lub użyj kilku małych porcji!) smarujemy niewielką ilością dressingu, następnie układamy pomidory, na nich dressing, można wymieszać i wygładzić warstwę łyżką. Następnie układamy paluszki krabowe i obficie smarujemy je dressingiem na wierzchu, ostatnią warstwą jest papryka, którą również smarujemy resztkami dressingu. Zostawiamy kilka pasków pieprzu do dekoracji gotowego dania.
4. Udekoruj sałatkę zarezerwowaną papryką i gałązkami świeżej pietruszki.
sałatkę można natychmiast podać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g