Sałatka Morze Czerwone warstwami

Przygotuj jasną sałatkę o niezwykłym smaku na świątecznym stole! Sałatka z Morza Czerwonego warstwami okazuje się smaczna, niezwykła i bardzo piękna! Można powiedzieć, że jest jasny i niezapomniany pod każdym względem - zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. A nazwa sałatki pochodzi od tego, że w jej składzie stosuje się głównie czerwone produkty. Główne zalety sałatki przygotowanej według tego przepisu to szybkość i budżet.
pegamaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 3 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 38 % 6 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Przygotowujemy niezbędne produkty:

- umyj paprykę, pokrój na pół, oczyść z niej nasiona, Wytnij łodygę, a następnie osusz paprykę ręcznikami papierowymi. Rozłóż paprykę na desce do krojenia i pokrój każdą połowę w paski. Papryka do sałatki zdecydowanie musi wybrać kolor czerwony, ważne jest, aby była jasna, piękna, soczysta i słodka;

- umyj pomidory, osusz ręcznikami papierowymi, pokrój pomidory na pół,Wytnij łodygi. Jeśli pomidory są bardzo soczyste, usuwamy miąższ z nasionami na osobnym spodku i używamy do przygotowania innego dania (możesz po prostu zjeść). Następnie pokrój połówki pomidorów w paski proporcjonalne do pasków papryki;

- paluszki krabowe, które należy wcześniej wyjąć z zamrażarki, aby miały czas na rozmrożenie w temperaturze pokojowej, pokrój grubo wzdłuż pasków. Konieczne jest, aby wszystkie składniki zostały pocięte na mniej więcej równe kawałki wielkości i kształtu. Dzięki temu sałatka będzie piękniejsza i bardziej oryginalna wizualnie, w przeciwieństwie do bardziej znanego drobnego cięcia.

2. Teraz czas na przygotowanie sosu, dla którego w osobnej małej misce mieszamy majonez, suszony czosnek (można zastąpić jednym lub dwoma świeżymi ząbkami, przepuszczonymi przez specjalną prasę), a także czarny mielony pieprz (idealny, jeśli tylko zmielony) i sól do smaku. Wszystko wymieszaj, spróbuj ponownie, dostosuj ilość soli, pieprzu i czosnku, wymieszaj. Tankowanie jest gotowe!

3. Dno pięknej salaterki (lub użyj kilku małych porcji!) smarujemy niewielką ilością dressingu, następnie układamy pomidory, na nich dressing, można wymieszać i wygładzić warstwę łyżką. Następnie układamy paluszki krabowe i obficie smarujemy je dressingiem na wierzchu, ostatnią warstwą jest papryka, którą również smarujemy resztkami dressingu. Zostawiamy kilka pasków pieprzu do dekoracji gotowego dania.

4. Udekoruj sałatkę zarezerwowaną papryką i gałązkami świeżej pietruszki.

sałatkę można natychmiast podać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Paluszki krabowe - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Vici soczyste - 73   kcal/100g
  • Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Miramar - 140   kcal/100g
  • Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy