skład / składniki
metoda gotowania
żeberka, wstępnie marynowane w pysznym sosie i smażone lub pieczone na złoty kolor - naprawdę specjalna uczta dla miłośników mięsa i nie tylko. Ostateczny smak gotowego produktu zależy bezpośrednio od tego, która marynata jest używana i jakie składniki są w niej zawarte.
rozważ przepis na uniwersalny sos do marynaty żeberkowej, ale można go również stosować do innych części mięsa.
aby go ugotować, potrzebujesz miodu. Aby lepiej mieszał się z innymi produktami, pożądane jest, aby miał płynną konsystencję. Dlatego jeśli miód zgęstnieje, należy go stopić w kuchence mikrofalowej lub trzymać w gorącej wodzie, aż zmięknie.
w małej misce lub głębokim talerzu płynny miód należy wymieszać z sosem sojowym i musztardą Dijon, wymieszać całą jednorodną substancję.
obierz czosnek, podziel goździki i spłucz zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Następnie połóż goździki na desce do krojenia i pokrój bardzo drobno ostrym nożem. A następnie włóż posiekany czosnek do miski z miodem i resztą składników.
dodaj trochę oleju roślinnego do miski do przyszłej marynaty i wymieszaj.
następnie dopraw marynatę solą i czarnym pieprzem do smaku. Należy zachować ostrożność przy ilości soli, ponieważ sam sos sojowy jest bardzo słony. Zanim wlejesz sól, lepiej spróbować samej marynaty.
wlej gotowy sos do marynaty żeberkowej do szczelnej, szczelnej torby, w której wcześniej umieszczono kawałki wieprzowiny, i pozostaw mięso do marynowania na 1-2 godziny. Żeberka marynowane w takim sosie są w przyszłości szybsze i łatwiejsze do gotowania. Smakują soczyste i delikatne z ostrym posmakiem czosnku.
udane eksperymenty kulinarne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Musztarda Dijon - 143 kcal/100g