deser owocowy z sałatką lodową

pyszny i zdrowy przysmak z owoców i lodów! Często chcesz smacznego i słodkiego na deser. Zwłaszcza jeśli w rodzinie są dzieci, nie można obejść się bez słodyczy. Jednak gospodarstwo domowe chce zadowolić nie tylko smaczne i słodkie potrawy, ale także zdrowe. Owoce są najlepszą podstawą do przygotowania deseru. Z nich można zrobić wiele różnych i ciekawych smakołyków. Owoce są zarówno pieczone, jak i smażone, ale więcej witamin w owocach pozostanie, jeśli nie zostaną poddane obróbce cieplnej. Odpowiedni przepis można nazwać sałatką owocową, doprawioną jogurtem naturalnym, dla tych, którzy podążają za swoją sylwetką i odżywianiem, lub lodami – dla dzieci.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 17 % 4 g
węglowodany 70 % 16 g
97 kcal
IG: 38 / 56 / 6

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na sałatkę owocową. Owoce mogą być używane absolutnie dowolne w smaku, dostępności i pragnieniu, lepiej jest używać sezonowych świeżych owoców. Najważniejsze jest to, że łączą się ze sobą w smaku i nie psują smaku deseru. Moje owoce. Usuń skórkę z bananów, pokrój miąższ w małe kostki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Z kiwi usuń również kolczastą skórę, pokrój miąższ w kostkę. Uważa się, że skórka kiwi zawiera więcej witamin niż miąższ. Dlatego skóry nie można wyrzucić, ale ugotować z niej inne potrawy. Lub, jeśli udało Ci się utrzymać go w całości w postaci kubka, możesz zrobić w nich galaretkę, otrzymasz piękny przysmak.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Morele myjemy, kroimy na dwie części, usuwamy pestkę, miąższ kroimy w kostkę. Morele powinny być dojrzałe, słodkie, ale niezbyt miękkie, aby nie zamieniły się od razu w przecier owocowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Nektaryny poprawią również smak sałatki owocowej swoim wspaniałym aromatem i smakiem, dlatego dodamy je do naczynia zgodnie z obecnością, po umyciu, usunięciu kości i pokrojeniu w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Moje wiśnie, Wytnij kość, pokrój jagody w kostkę lub duże kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wszystkie ugotowane owoce wkładamy do głębokiej miski. Sos można również wybrać według własnego uznania: niskokaloryczny jogurt naturalny bez cukru, śmietana lub lody. Doprawiamy śmietaną, jogurtem lub ciężką śmietaną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj. Sałatkę wkładamy do lodówki na 20 minut, aby lekko ostygła. Układamy sałatkę owocową na miseczkach. W razie potrzeby można posypać startą czekoladą i posiekanymi orzechami. Jeśli sałatka będzie podawana z lodami. Następnie owoce należy umieścić w misce, a na wierzchu kulkę stopionych lodów i natychmiast podać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Lody lody - 227   kcal/100g
  • Lody kremowe - 165   kcal/100g
  • Lody "popsicle" kremowe - 183   kcal/100g
  • Lody waniliowe - 160   kcal/100g
  • Lody waniliowo-czekoladowe - 140   kcal/100g
  • Lody owocowe - 168   kcal/100g
  • Lody mleczne - 126   kcal/100g
  • Lody sufletowe - 116   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Nektaryna - 48   kcal/100g

Podobne przepisy