skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z selera i jabłka? Przygotuj jedzenie. Seler będzie potrzebował tylko łodyg. Jabłko weź zielone, słodko-kwaśne odmiany. Dobrze nadają się odmiany Granny Smith, Semerenko, Golden. Dodałem też mieszankę liści sałaty do kompozycji, spójrz na swój gust. Jogurt do sosu sałatkowego weź naturalny, bez żadnych dodatków. Można go zastąpić kwaśną śmietaną.
Krok 2:
Odetnij łodygi selera od podstawy. Dobrze je opłucz, a następnie osusz. Ostrym nożem odetnij górną twardą warstwę włókien Na Zewnątrz łodyg. Jeśli łodygi są Młode i cienkie, nie jest to konieczne.
Krok 3:
Pokrój łodygi selera w poprzek na małe kawałki.
Krok 4:
Dobrze umyj Jabłko, pokrój na ćwiartki i usuń rdzeń z nasionami. Pokrój ćwiartki na małe kliny. Jeśli skóra jabłka jest bardzo twarda, odetnij ją. Możesz także pokroić jabłko w paski lub kostki.
Krok 5:
Dobrze umyj i obierz marchewki. Pokrój go w paski. Lub kostki, jak wolisz. Lub zetrzyj, zwykłą lub koreańską marchewkę.
Krok 6:
Ułóż posiekany seler, jabłko i marchewkę w misce sałatkowej. Pamiętaj, aby zalać wszystko sokiem z cytryny — nie pozwoli jabłkowi ciemnieć i nada sałatce przyjemną kwaskowatość i aromat. Wymieszaj sałatkę. Możesz ubrać go w jogurt i podać.
Krok 7:
Podałam sałatkę, układając ją na mieszance liści sałaty. A sos jogurtowy położył osobno na stole. Smacznego!
pokazałem najłatwiejszą wersję sałatki z selerem i jabłkiem. Jeśli chcesz, możesz dodać gotowany lub pieczony filet z kurczaka, orzechy włoskie, warzywa i owoce według własnych upodobań — kapustę (białą lub pekińską), ogórki, dowolne warzywa, winogrona, ananasy. Zamiast jogurtu lub kwaśnej śmietany jako dressing nadaje się również każdy olej roślinny i sosy na jego bazie.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g