marynata sojowa na żeberka

pikantny sos mięsny z orientalnymi akcentami. Niesamowicie pyszne! Marynata sojowa na żeberka to korzystny dla wszystkich sos do marynowania każdego rodzaju mięsa. Żeberka gotowane w takiej marynacie są bardzo delikatne w smaku, soczyste w środku, z apetyczną złotą skórką i lekkim pikantnym aromatem. Przygotowanie sosu wcale nie jest trudne. Wszystko, czego potrzebujesz, to zestaw niezbędnych produktów i miłość do kulinarnych eksperymentów!
IrenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 4 g
tłuszcze 33 % 13 g
węglowodany 58 % 23 g
186 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

marynata sojowa na żeberka jest łatwa i wystarczająco szybka. Zawarty w nim sos sojowy doskonale komponuje się z wieloma innymi produktami i nadaje mięsu orientalny, lekko pikantny smak i aromat. Objętość przygotowanej marynaty wystarcza na żeberka o wadze około jednego kilograma.

do marynaty sojowej zgodnie z tym przepisem potrzebujesz cebuli (zielonej i cebuli), czosnku i papryki chili. Te pierwsze zmiękczą mięso i sprawią, że będzie bardziej soczyste i delikatne, a czosnek i papryka chili nadadzą pikantny, pikantny smak.

więc obieramy warzywa, myjemy i suszymy. Pokrój cebulę na półpierścienie. Naciskamy czosnek na twardą powierzchnię, aż puści sok. A następnie pokrój go w warstwy. Mój szczypiorek i papryczki chili. Ostatni oczyszczamy z nasion, odcinamy łodygę, a następnie miąższ kroimy nożem. Aby uzyskać ostrzejszy smak, nasiona można pozostawić. Jeśli chcesz uzyskać mniej pikantne mięso, możesz całkowicie wykluczyć chili. Zielona cebula, wysuszona papierowymi serwetkami, drobno posiekana.

na dnie oddzielnego naczynia, wystarczająco dużego, aby zmieściły się wszystkie żeberka, ułóż krążki cebuli, posiekaną zieloną cebulę, posiekany czosnek i papryczkę chili. Następnie posyp tę mieszaninę solą i zmiksuj ją czystymi rękami, aż cebula i czosnek pozwolą na wystarczającą ilość soku.

następnie wlej sos sojowy, oliwę z oliwek (można zastąpić słonecznikiem) i świeżo wyciśnięty sok z cytryny do pojemnika.

miód topi się w łaźni wodnej (jeśli jest płynny, nie jest potrzebny) i miesza z musztardą Dijon i koncentratem pomidorowym. Dobrze wymieszaj, a także Wyślij do pojemnika na cebulę i czosnek. Dokładnie wymieszaj wszystkie produkty razem.

następnie dodaj do marynaty mieszankę papryki, papryki i kminku do smaku. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj rękami i opuść żeberka do pojemnika. Zwiń każdy kawałek mięsa ze wszystkich stron w marynatę. Następnie przykrywamy naczynia z żeberkami i marynatą pokrywką lub folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc. Podczas pieczenia okresowo podlewaj żeberka pozostałą marynatą, aby uzyskać najlepszy smak.

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Musztarda Dijon - 143   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy