marynata żeberkowa z miodem

niesamowite połączenie mięsa ze słodkim miodem! Marynata na żeberka z miodem daje niezwykłe połączenie smakowe pozornie zupełnie różnych kategorii produktów. Ale to dzięki tak niezwykłej marynacie mięso jest bardzo delikatne i soczyste, z lekko pikantnym, a nawet słodkim odcieniem. Skórka karmelowa, którą pokrywają żeberka dzięki miodowi, nadaje im apetyczny wygląd i przyjemną chrupkość.
alexaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 86 % 24 g
109 kcal
IG: 42 / 0 / 58

metoda gotowania

czas gotowania: 20 min

1. Aby przygotować marynatę na żeberka zgodnie z tym przepisem, potrzebujesz samego miodu. Cóż, jeśli ma płynną konsystencję-łatwiej będzie wymieszać z innymi składnikami. Jeśli miód jest substancją stałą, można go zmiękczyć w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Przenieś miękki miód do miski lub innego pojemnika. Wlej tam trochę sosu sojowego i dokładnie wymieszaj trzepaczką.

2. Dodaj musztardę do miski, możesz wziąć dowolną. W zależności od tego, jaką musztardę weźmiesz, okaże się to marynatą-pikantną lub łagodniejszą w smaku. Wszystko ponownie wymieszaj, aż będzie gładkie.

3. Dokładnie spłucz cytrusy ciepłą wodą, osusz ręcznikami papierowymi. Aby przygotować marynatę, potrzebujesz tylko ich soku. Aby łatwiej było go wycisnąć, należy najpierw zalać cytrynę wrzącą wodą, rozgnieść owoce rękami i zwinąć na twardej powierzchni (deska do krojenia lub blat). Następnie pokrój cytrynę na pół i weź połowę. Ostrym nożem wykonaj kilka nakłuć miąższ połówki cytrusów i ściskając ręce po obu stronach, wyciśnij świeży cytrynowy. Następnie zrób dokładnie to samo z drugą połową cytryny. Podobnie wyciśnij sok z pomarańczy. Powstały świeży cytrusowy wlać do miski z marynatą i ubić trzepaczką, aż będzie gładka.

4. Następnie dodaj przyprawy do smaku do marynaty, a także umyte, suszone i posiekane warzywa. Możesz wziąć gotową mieszankę do wieprzowiny lub przyprawy do żeberek, które są sprzedawane w sklepie. Lub dodaj te przyprawy, które bardziej Ci się podobają. Następnie posmakuj marynaty i w razie potrzeby dodaj sól i czarny pieprz. Następnie ponownie wymieszaj wszystko razem. To wszystko! Marynata na żeberka z miodem jest gotowa! Pozostaje podlać nim same żeberka i pozostawić do marynowania przez kilka godzin.

żeberka marynowane w takim sosie są bardzo delikatne, soczyste i lekko słodkie w smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy