skład / składniki
metoda gotowania
marynaty, których głównym składnikiem jest musztarda, są bardzo popularne w naszym kraju i daleko poza jego granicami. Mocna, a nawet lekko cierpka musztarda nadaje mięsu szczególną miękkość i delikatność, dodaje subtelnego pikantnego aromatu.
szczególnie skutecznie i najbardziej harmonijnie musztarda łączy się z rodzajem mięsa, takim jak wieprzowina, w szczególności z żeberkami wieprzowymi. W tym przypadku marynata musztardowa niejako usuwa nadmiar tłuszczu soczystej wieprzowiny i nadaje jej przyjemny ostry smak.
ponadto musztarda w marynacie doskonale komponuje się ze wszystkimi innymi składnikami, takimi jak oliwa z oliwek, sok cytrusowy i wiele pikantnych ziół, które są często używane do takich sosów.
istnieje kilka rodzajów musztardy. Najczęstsze z nich to tradycyjny mocny rosyjski, ziarnisty Dijon, słodkawy amerykański, Miękki bawarski, delikatna cytryna i inne. W marynacie można użyć dowolnego z tych typów, w zależności od indywidualnych preferencji smakowych.
tak więc przygotowanie marynaty do żeberek wieprzowych nie jest trudne. Aby to zrobić, wlej oliwę z oliwek do miski lub innego pojemnika (możesz zastąpić ją dowolnym warzywem, ale z oliwą jest znacznie smaczniejsza). Następnie dodaj do niego świeżo wyciśnięty sok z cytryny i musztardę (wybierz według własnych upodobań). Następnie za pomocą kulinarnej trzepaczki lub zwykłego widelca ubij tę mieszaninę, dokładnie mieszając wszystkie składniki razem.
obierz czosnek, zdemontuj goździki, umyj. Następnie musisz go zmielić. Aby to zrobić, możesz użyć specjalnej prasy lub drobnej tarki. Ale najlepiej jest położyć czosnek na desce do krojenia, docisnąć płaską częścią szerokiego noża i posiekać. Dzięki tej metodzie czosnek wypuści sok i nasączy marynatę.
obierz cebulę, a następnie pokrój ją w drobną kostkę.
posiekany czosnek i cebulę dodaj do marynaty i ponownie wymieszaj. Następnie musisz dodać przyprawy. Weź te, które bardziej smakują lub te, które pasują do wieprzowiny.
po dodaniu i wymieszaniu przypraw marynata z musztardą jest gotowa. Konieczne jest wypełnienie nim żeber wieprzowych i pozostawienie do marynowania przez co najmniej godzinę.
udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g