Sałatka grzybowa z marynowanymi grzybami i szynką

Przygotuj tę sałatkę i zachwyć siebie i swoich gości. Goście, którzy go wypróbowali, bardzo go polubili. Krakersy (można zastąpić pszennymi) lepiej dodać na krótko przed podaniem, aby nie zmokły. Wieprzowinę można również zastąpić carbonadą, gotowaną wędzoną szyjką lub innymi wędzonkami. Ta sałatka będzie również dobrze połączona z gotowaną wieprzowiną lub językiem wołowym. W tym przypadku wystarczy nieco ponad połowa języka wołowego, a 2-3 wieprzowiny.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 7 g
tłuszcze 55 % 11 g
węglowodany 10 % 2 g
138 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Wrzuć grzyby na sito i pozwól płynowi spłynąć. Spuść również płyn z fasoli w puszkach i pozostaw do wyschnięcia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wieprzowinę (szynkę) pokroić w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ogórki są również krojone w paski, mniej więcej tej samej wielkości co gotowana wieprzowina.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W salaterce połącz carbonade, marynowane grzyby, fasolę w puszkach i marynowane ogórki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dopraw sałatkę majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dokładnie wymieszaj. Lepiej podawać od razu, aż krakersy będą bardzo mokre i stracą swoje chrupiące właściwości. Jeśli nie planujesz podawać sałatki w ciągu najbliższych pół godziny, ale gotujesz z wyprzedzeniem - lepiej nie dodawać krakersów. I połóż już przed podaniem.

w tej sałatce połączyłam wszystkie moje ulubione składniki. Do niedawna obawiałem się próbować grzybów w puszkach w sklepie. I nie próbowałem z nimi ani jednego dania. Jedyne grzyby w puszkach, które próbowałem, to marynowane od mojej babci. Ale te słoiki odleciały same i nikt nie pomyślał o dodaniu takich grzybów do różnych sałatek-po co psuć grzyby! Jednak na przyjęciu urodzinowym mojej teściowej spróbowałem jej sałatki z językiem i marynowanymi grzybami i byłem po prostu zdumiony. Więc wszystkie składniki w nim były dobrze dobrane. Oto ten przepis: https://1000.menu/cooking/26899-salat-s-yazykom-recepty-prostye. To prawda, że nie było tam krakersów, dodałem to podczas gotowania.

tym razem na urodziny nie miałem czasu na gotowanie języków, więc zastąpiłem je gotowaną wieprzowiną, usunąłem ser i jajka, ale dodałem fasolę w puszkach. Sałatka okazała się nie mniej smaczna i odleciała ze stołu jako pierwsza. Moi goście chwalili go w pośpiechu. Cóż, nie ma o mnie nic do powiedzenia - po prostu cieszyłem się smakiem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy