skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Wrzuć grzyby na sito i pozwól płynowi spłynąć. Spuść również płyn z fasoli w puszkach i pozostaw do wyschnięcia.
Krok 2:
Wieprzowinę (szynkę) pokroić w paski.
Krok 3:
Ogórki są również krojone w paski, mniej więcej tej samej wielkości co gotowana wieprzowina.
Krok 4:
W salaterce połącz carbonade, marynowane grzyby, fasolę w puszkach i marynowane ogórki.
Krok 5:
Dopraw sałatkę majonezem.
Krok 6:
Dokładnie wymieszaj. Lepiej podawać od razu, aż krakersy będą bardzo mokre i stracą swoje chrupiące właściwości. Jeśli nie planujesz podawać sałatki w ciągu najbliższych pół godziny, ale gotujesz z wyprzedzeniem - lepiej nie dodawać krakersów. I połóż już przed podaniem.
w tej sałatce połączyłam wszystkie moje ulubione składniki. Do niedawna obawiałem się próbować grzybów w puszkach w sklepie. I nie próbowałem z nimi ani jednego dania. Jedyne grzyby w puszkach, które próbowałem, to marynowane od mojej babci. Ale te słoiki odleciały same i nikt nie pomyślał o dodaniu takich grzybów do różnych sałatek-po co psuć grzyby! Jednak na przyjęciu urodzinowym mojej teściowej spróbowałem jej sałatki z językiem i marynowanymi grzybami i byłem po prostu zdumiony. Więc wszystkie składniki w nim były dobrze dobrane. Oto ten przepis: https://1000.menu/cooking/26899-salat-s-yazykom-recepty-prostye. To prawda, że nie było tam krakersów, dodałem to podczas gotowania.
tym razem na urodziny nie miałem czasu na gotowanie języków, więc zastąpiłem je gotowaną wieprzowiną, usunąłem ser i jajka, ale dodałem fasolę w puszkach. Sałatka okazała się nie mniej smaczna i odleciała ze stołu jako pierwsza. Moi goście chwalili go w pośpiechu. Cóż, nie ma o mnie nic do powiedzenia - po prostu cieszyłem się smakiem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g