marynata z żeberka jagnięcego

idealna marynata do soczystej i aromatycznej jagnięciny! Marynatę na żeberka jagnięce można przygotować dość szybko i bardzo prosto, zwłaszcza jeśli wszystkie niezbędne produkty są pod ręką. Ten sos doskonale pasuje do jagnięciny, dzięki czemu jej mięso jest bardziej soczyste i miękkie w smaku, dodając pikantny aromat śródziemnomorskich ziół. Jeśli chcesz marynować dużą liczbę żeber, możesz po prostu zwiększyć ilość użytych produktów.
juksAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 70 % 14 g
węglowodany 25 % 5 g
154 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 25 min

wyjmij cytrynę z lodówki wcześniej, aby była w temperaturze pokojowej. Lub umieść cytrusy w misce z ciepłą wodą i podgrzej je. Cieplejsza cytryna ma miękką strukturę w porównaniu z zimną, a sok z niej jest znacznie łatwiejszy do uzyskania.

następnie musisz przetoczyć cytrynę rękami po poziomej powierzchni (deska, stół), aby była bardziej miękka. Ostrym nożem pokrój cytrusy na pół i mocno ściskając rękami po obu stronach, wyciśnij jak najwięcej soku do czystego pojemnika. Następnie odcedź powstały sok z cytryny, przepuszczając przez drobne sito, aby pozbyć się możliwych nasion lub kawałków miąższu.

wlej odcedzony sok z cytryny do miski. Dodaj tam oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Za pomocą trzepaczki ubij produkty razem, aż będą gładkie.

obierz czosnek, podziel na ząbki, opłucz i osusz. Następnie posiekaj go w dowolny dogodny sposób-zetrzyj, przepuść przez specjalną prasę lub drobno posiekaj nożem. Posiekany czosnek włożyć również do miski z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

umyj liście oregano z kurzu i osusz. Pokrój go tak drobno, jak to możliwe. Świeży tymianek opłucz, osusz i rozerwij rękami. Dodaj warzywa do marynaty. Umieść tam liść laurowy, sól morską i świeżo zmielony czarny pieprz.

trzepaczką wymieszaj wszystkie składniki razem.

pozwól mieszaninie parzyć przez około 10-15 minut, a następnie możesz użyć zgodnie z przeznaczeniem.

marynując żeberka, musisz spróbować pokryć każdy kawałek mięsa marynatą. Aby uzyskać bogaty smak i bardziej soczyste mięso, konieczne jest trzymanie jagnięciny w takiej marynacie przez co najmniej 5 godzin.

W razie potrzeby przygotowaną marynatę można przechowywać w lodówce w zamkniętym, szczelnym pojemniku przez tydzień.

udanych eksperymentów kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Oregano świeże - 25   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g

Podobne przepisy