skład / składniki
metoda gotowania
wyjmij cytrynę z lodówki wcześniej, aby była w temperaturze pokojowej. Lub umieść cytrusy w misce z ciepłą wodą i podgrzej je. Cieplejsza cytryna ma miękką strukturę w porównaniu z zimną, a sok z niej jest znacznie łatwiejszy do uzyskania.
następnie musisz przetoczyć cytrynę rękami po poziomej powierzchni (deska, stół), aby była bardziej miękka. Ostrym nożem pokrój cytrusy na pół i mocno ściskając rękami po obu stronach, wyciśnij jak najwięcej soku do czystego pojemnika. Następnie odcedź powstały sok z cytryny, przepuszczając przez drobne sito, aby pozbyć się możliwych nasion lub kawałków miąższu.
wlej odcedzony sok z cytryny do miski. Dodaj tam oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia. Za pomocą trzepaczki ubij produkty razem, aż będą gładkie.
obierz czosnek, podziel na ząbki, opłucz i osusz. Następnie posiekaj go w dowolny dogodny sposób-zetrzyj, przepuść przez specjalną prasę lub drobno posiekaj nożem. Posiekany czosnek włożyć również do miski z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
umyj liście oregano z kurzu i osusz. Pokrój go tak drobno, jak to możliwe. Świeży tymianek opłucz, osusz i rozerwij rękami. Dodaj warzywa do marynaty. Umieść tam liść laurowy, sól morską i świeżo zmielony czarny pieprz.
trzepaczką wymieszaj wszystkie składniki razem.
pozwól mieszaninie parzyć przez około 10-15 minut, a następnie możesz użyć zgodnie z przeznaczeniem.
marynując żeberka, musisz spróbować pokryć każdy kawałek mięsa marynatą. Aby uzyskać bogaty smak i bardziej soczyste mięso, konieczne jest trzymanie jagnięciny w takiej marynacie przez co najmniej 5 godzin.
W razie potrzeby przygotowaną marynatę można przechowywać w lodówce w zamkniętym, szczelnym pojemniku przez tydzień.
udanych eksperymentów kulinarnych!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Oregano świeże - 25 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g