kremowy krem z mascarpone

najdelikatniejszy biały krem o smaku lodów! Krem z nadzieniem mascarpone to doskonałe połączenie delikatnych nut twarogowych z przewiewnym, kremowym smakiem. Krem przygotowany według tego przepisu sprawi, że wszelkie domowe desery będą jeszcze smaczniejsze, niezwykle delikatne i niezwykle apetyczne!
strunkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 3 g
tłuszcze 56 % 31 g
węglowodany 38 % 21 g
371 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

1. Schłodzoną śmietanę (o zawartości tłuszczu co najmniej 33 procent) wlać do miski i ubić mikserem. Najpierw ubijaj z małą prędkością, a następnie stopniowo zwiększaj prędkość do maksymalnej mocy urządzenia. Kontynuuj ubijanie śmietany, aż wystarczająco zgęstnieje i stanie się białą masą o gęstej strukturze. Przechylając miskę na bok, nie powinny nalewać, ale stać z grubą czapką. Zwykle zajmuje to od 5 do 10 minut, w zależności od mocy miksera i maksymalnej prędkości ubijania.

jeśli w gospodarstwie nie ma miksera, możesz ręcznie ubić ciężką śmietanę zwykłą trzepaczką. W takim przypadku proces ubijania śmietany zajmie znacznie więcej czasu i wysiłku, ale jest to całkiem wykonalne.

2. Włóż ser mascarpone do osobnego pojemnika i dodaj tam cukier puder. Aby nadać przyjemny aromat przyszłemu kremowi, możesz umieścić wanilinę (można ją zastąpić cukrem waniliowym, syropem waniliowym lub ekstraktem). Następnie dokładnie wymieszaj powstałą masę mikserem na małych obrotach, aż struktura będzie jednorodna. Lub zetrzyj widelcem lub łyżką, aż cukier puder całkowicie rozpuści się w serze i równomiernie rozprowadzi się na nim.

3. Po przygotowaniu dwóch głównych składników kremu możesz przejść do ostatniego ostatniego etapu-wymieszać je ze sobą. Aby to zrobić, wymieszaj masę z bitą śmietaną z mascarpone i cukrem pudrem. Należy to zrobić bardzo ostrożnie, ponieważ bita śmietana jest bardzo niestabilną substancją. Aby krem był delikatny i przewiewny, musisz dodać śmietankę trochę, w małych porcjach, delikatnie mieszając silikonową szpatułką. Ruchy powinny być od dołu do góry, aby krem nie spadł i nie naruszył struktury kremu.

po wymieszaniu kremu można go uruchomić. Może być stosowany do różnych ciast, ciast, babeczek, rogalików, tiramissy i innych równie smacznych deserów.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Krem 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g

Podobne przepisy