jarzębina na zimę bez gotowania

prawdziwa bomba witaminowa! Jest też bardzo smaczny! Jarzębina na zimę bez gotowania jest zarówno środkiem zapobiegającym przeziębieniom, wzmacniającym odporność, jak i słodką ucztą na herbatę w tym samym czasie. Przygotowanie jest bardzo proste, a ze względu na brak obróbki cieplnej w przepisie jagody zachowują maksimum składników odżywczych. To, czego potrzebujesz w zimnych porach roku!
innaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 48 g
190 kcal
IG: 17 / 0 / 83

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

każdy wie, jak przydatna jest ta czarna i nieco ściągająca jagoda, która rośnie w każdym ogrodzie i dojrzewa bliżej zimnej pory roku. Czasami właściciele prywatnych działek gubią się i nie wiedzą, jak używać tych jagód i co można z nich ugotować. Niemniej jednak istnieje wiele opcji-jest to dżem, kompot i domowe wino. Istnieje również opcja-zamrozić aronię (tak nazywa się aronię). I możesz po prostu wypełnić jagody cukrem - są dobrze i długo przechowywane, szczególnie w chłodnym miejscu.

to ostatnia metoda, która oferuje ten przepis. I powinieneś zacząć od przygotowania jagód. Ostrożnie sortujemy aronię, myjemy, a następnie oddzielamy jagody od gałęzi. Układamy je na dużym czystym ręczniku, aby jarzębina wyschła. Na jagodach nie powinno być nadmiaru wilgoci.

następnie przenieś jarzębinę do miski blendera, a następnie napełnij określoną ilością granulowanego cukru i zmiksuj wszystko razem za pomocą młynka. Niekoniecznie zbyt małe-dopuszczalne, jeśli występują małe kawałki jagód.Jedliśmy od razu wszystkie jagody nie mieszczą się w misce, siekamy aronię na części.

przenieś masę jagodową do dużego rondla, wymieszaj. Konieczne jest rozpuszczenie wszystkich kryształów cukru. Pozostaw masę na 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając przyszłe "surowe". W takim przypadku lepiej jest szczelniej przykryć patelnię pokrywką. Jeśli po trzech godzinach kryształy nadal pozostają, wszystko mieszamy i wydłużamy czas.

sterylizujemy małe słoiki i odpowiednie pokrywki. Robimy to w dowolny wygodny sposób-w kuchence mikrofalowej, piekarniku lub nad parą. Pokrywki można po prostu gotować przez kilka minut.

układamy jarzębinę w przygotowanych słoikach, hermetycznie zamykamy je pokrywkami. Usuwamy tak zwane "surowe" w chłodnym miejscu do przechowywania (zimna Piwnica lub lodówka).

nie tylko smaczne, ale także zdrowe półfabrykaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Aronia - 52   kcal/100g

Podobne przepisy