skład / składniki
metoda gotowania
każdy wie, jak przydatna jest ta czarna i nieco ściągająca jagoda, która rośnie w każdym ogrodzie i dojrzewa bliżej zimnej pory roku. Czasami właściciele prywatnych działek gubią się i nie wiedzą, jak używać tych jagód i co można z nich ugotować. Niemniej jednak istnieje wiele opcji-jest to dżem, kompot i domowe wino. Istnieje również opcja-zamrozić aronię (tak nazywa się aronię). I możesz po prostu wypełnić jagody cukrem - są dobrze i długo przechowywane, szczególnie w chłodnym miejscu.
to ostatnia metoda, która oferuje ten przepis. I powinieneś zacząć od przygotowania jagód. Ostrożnie sortujemy aronię, myjemy, a następnie oddzielamy jagody od gałęzi. Układamy je na dużym czystym ręczniku, aby jarzębina wyschła. Na jagodach nie powinno być nadmiaru wilgoci.
następnie przenieś jarzębinę do miski blendera, a następnie napełnij określoną ilością granulowanego cukru i zmiksuj wszystko razem za pomocą młynka. Niekoniecznie zbyt małe-dopuszczalne, jeśli występują małe kawałki jagód.Jedliśmy od razu wszystkie jagody nie mieszczą się w misce, siekamy aronię na części.
przenieś masę jagodową do dużego rondla, wymieszaj. Konieczne jest rozpuszczenie wszystkich kryształów cukru. Pozostaw masę na 2-3 godziny, od czasu do czasu mieszając przyszłe "surowe". W takim przypadku lepiej jest szczelniej przykryć patelnię pokrywką. Jeśli po trzech godzinach kryształy nadal pozostają, wszystko mieszamy i wydłużamy czas.
sterylizujemy małe słoiki i odpowiednie pokrywki. Robimy to w dowolny wygodny sposób-w kuchence mikrofalowej, piekarniku lub nad parą. Pokrywki można po prostu gotować przez kilka minut.
układamy jarzębinę w przygotowanych słoikach, hermetycznie zamykamy je pokrywkami. Usuwamy tak zwane "surowe" w chłodnym miejscu do przechowywania (zimna Piwnica lub lodówka).
nie tylko smaczne, ale także zdrowe półfabrykaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Aronia - 52 kcal/100g