dżem z wiciokrzewu bez gotowania

zaskakująco łatwy sposób na zachowanie przydatności jagód! Dżem z wiciokrzewu bez gotowania jest tak samo smaczny i bogaty jak tradycyjny deser gotowany. Jest jednak znacznie bardziej przydatny niż jego brat, ponieważ nie traci witamin i innych składników odżywczych, które są pierwotnie obecne w tych zaskakująco leczniczych jagodach.
VeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 63 g
251 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h

ten przepis na dżem radykalnie różni się od tradycyjnego sposobu gotowania domowego deseru. Dzięki tej metodzie jagody wiciokrzewu nie są gotowane ani nawet podgrzewane. Oznacza to, że wszystkie zawarte w nich witaminy i składniki odżywcze pozostają nienaruszone.

ponieważ dżem jest przygotowywany bez żadnej obróbki cieplnej, należy szczególnie uważać na czystość wszystkich naczyń, jednostek i rąk podczas całego procesu gotowania.

jagody wiciokrzewu są dokładnie sortowane z gałązek lub innych ciał obcych. Napełnij je czystą zimną wodą i spłucz kilka razy, aby były czyste. Spuść całą niepotrzebną wodę przez sito lub durszlak. Suszone jagody na słońcu.

suszone i posortowane jagody wiciokrzewu wsypujemy do miski robota kuchennego lub blendera i rozbijamy je na miękką masę w kształcie puree. W przypadku braku blendera lub kombajnu możesz przekręcić jagody przez maszynę do mięsa.

powstałą masę jagodową zasypiamy cukrem i dobrze mieszamy, aby cukier zmieszał się z sokiem z wiciokrzewu i szybko się rozpuścił. Pozostaw jagody z cukrem na chwilę, od czasu do czasu je mieszając.

przygotowujemy szklany pojemnik do zszywania dżemu. Szczególną uwagę zwracamy na proces mycia i sterylizacji. W niedomytych lub brudnych słoikach nie gotowany dżem może zakwasić lub sfermentować.

po tym, jak wiciokrzew stał, a cukier całkowicie się rozpuścił, możesz przejść bezpośrednio do zwijania dżemu. Ponownie upewniamy się, że w masie jagodowej nie ma kryształów cukru. W przeciwnym razie dżem może być kandyzowany.

dodaj kwas cytrynowy do pojemnika z zabitymi jagodami i cukrem. Za pomocą dużej czystej łyżki układamy wiciokrzew w przygotowanych słoikach i zwijamy czyste, przegotowane pokrywki.

ponieważ dżem nie został poddany obróbce cieplnej, należy go przechowywać w niskich temperaturach. Latem lepiej trzymać go w lodówce lub piwnicy.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g

Podobne przepisy