skład / składniki
metoda gotowania
ten przepis na dżem radykalnie różni się od tradycyjnego sposobu gotowania domowego deseru. Dzięki tej metodzie jagody wiciokrzewu nie są gotowane ani nawet podgrzewane. Oznacza to, że wszystkie zawarte w nich witaminy i składniki odżywcze pozostają nienaruszone.
ponieważ dżem jest przygotowywany bez żadnej obróbki cieplnej, należy szczególnie uważać na czystość wszystkich naczyń, jednostek i rąk podczas całego procesu gotowania.
jagody wiciokrzewu są dokładnie sortowane z gałązek lub innych ciał obcych. Napełnij je czystą zimną wodą i spłucz kilka razy, aby były czyste. Spuść całą niepotrzebną wodę przez sito lub durszlak. Suszone jagody na słońcu.
suszone i posortowane jagody wiciokrzewu wsypujemy do miski robota kuchennego lub blendera i rozbijamy je na miękką masę w kształcie puree. W przypadku braku blendera lub kombajnu możesz przekręcić jagody przez maszynę do mięsa.
powstałą masę jagodową zasypiamy cukrem i dobrze mieszamy, aby cukier zmieszał się z sokiem z wiciokrzewu i szybko się rozpuścił. Pozostaw jagody z cukrem na chwilę, od czasu do czasu je mieszając.
przygotowujemy szklany pojemnik do zszywania dżemu. Szczególną uwagę zwracamy na proces mycia i sterylizacji. W niedomytych lub brudnych słoikach nie gotowany dżem może zakwasić lub sfermentować.
po tym, jak wiciokrzew stał, a cukier całkowicie się rozpuścił, możesz przejść bezpośrednio do zwijania dżemu. Ponownie upewniamy się, że w masie jagodowej nie ma kryształów cukru. W przeciwnym razie dżem może być kandyzowany.
dodaj kwas cytrynowy do pojemnika z zabitymi jagodami i cukrem. Za pomocą dużej czystej łyżki układamy wiciokrzew w przygotowanych słoikach i zwijamy czyste, przegotowane pokrywki.
ponieważ dżem nie został poddany obróbce cieplnej, należy go przechowywać w niskich temperaturach. Latem lepiej trzymać go w lodówce lub piwnicy.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Wiciokrzew - 30 kcal/100g