ciasto czekoladowe na żelatynie z ciasteczkami i orzechami

Przechowuj ciasto w lodówce przed podaniem. Do tego ciasta możesz zrobić dodatkowe ciasto z zmielonych na okruchy ciastek zmieszanych ze stopionym masłem. Połóż okruchy na dnie naczynia do pieczenia, spłaszcz i ubij. I już na wierzchu rozprowadź mieszankę czekolady z orzechami i ciasteczkami.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 44 % 32 g
węglowodany 46 % 33 g
476 kcal
IG: 6 / 30 / 64

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować ciasto czekoladowe z ciasteczkami i orzechami bez pieczenia, potrzebujemy: ciemnej lub gorzkiej czekolady, białej czekolady, mieszanki dowolnych orzechów (mam pistacje, orzeszki ziemne, orzechy włoskie), ciasteczek, śmietany (20%), cukru, żelatyny (w arkuszach lub w granulkach).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić do spęcznienia. Jeśli masz żelatynę w granulkach, wlej ją do 60 ml wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój ciasteczka na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj orzechy na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój białą czekoladę na małe kawałki. Jeśli używasz czekolady w kapletach, zostaw to w ten sposób.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej śmietanę do rondla, dodaj masło i cukier.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mieszając, zagotuj na małym ogniu i natychmiast wyjmij z pieca.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Spuchniętą żelatynę wycisnąć i włożyć do gorącej śmietany. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. To samo robimy, jeśli masz żelatynę w granulkach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gorzka czekolada połamana na małe kawałki. Wlać czekoladę do śmietankowo-żelatynowej mieszanki i mieszać do uzyskania gładkości.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Lekko schłodzić mieszaninę w temperaturze pokojowej. Jest to konieczne, aby po dodaniu białej czekolady nie stopiła się, ale zachowała swój kształt. A ciasteczka nie zamoczyły się.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dodaj ciasteczka, orzechy i białą czekoladę do powstałej masy czekoladowo-żelatynowej. Wymieszać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przenieś powstałą masę czekoladowo-orzechową do oddzielnej formy pokrytej folią spożywczą (16-18 cm) i wygładź. Włóż ciasto do lodówki na 3-4 godziny, aż całkowicie stwardnieje. Smacznego!

ciasto spodoba się wszystkim miłośnikom czekolady. Możesz użyć dowolnej mieszanki orzechów, ale specjalnie wziąłem solone orzeszki ziemne i solone pistacje, aby ciasto miało lekko słony smak. Połączenie słodkiej czekolady i solonych orzechów jest bardzo udane. Dlatego fanom solonego karmelu radzę wybrać solone orzechy. Dodatkowo możesz dodać szczyptę soli do mieszanki czekoladowej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal/100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy