skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować ciasto czekoladowe z ciasteczkami i orzechami bez pieczenia, potrzebujemy: ciemnej lub gorzkiej czekolady, białej czekolady, mieszanki dowolnych orzechów (mam pistacje, orzeszki ziemne, orzechy włoskie), ciasteczek, śmietany (20%), cukru, żelatyny (w arkuszach lub w granulkach).
Krok 2:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić do spęcznienia. Jeśli masz żelatynę w granulkach, wlej ją do 60 ml wody.
Krok 3:
Pokrój ciasteczka na małe kawałki.
Krok 4:
Posiekaj orzechy na małe kawałki.
Krok 5:
Pokrój białą czekoladę na małe kawałki. Jeśli używasz czekolady w kapletach, zostaw to w ten sposób.
Krok 6:
Wlej śmietanę do rondla, dodaj masło i cukier.
Krok 7:
Mieszając, zagotuj na małym ogniu i natychmiast wyjmij z pieca.
Krok 8:
Spuchniętą żelatynę wycisnąć i włożyć do gorącej śmietany. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. To samo robimy, jeśli masz żelatynę w granulkach.
Krok 9:
Gorzka czekolada połamana na małe kawałki. Wlać czekoladę do śmietankowo-żelatynowej mieszanki i mieszać do uzyskania gładkości.
Krok 10:
Lekko schłodzić mieszaninę w temperaturze pokojowej. Jest to konieczne, aby po dodaniu białej czekolady nie stopiła się, ale zachowała swój kształt. A ciasteczka nie zamoczyły się.
Krok 11:
Dodaj ciasteczka, orzechy i białą czekoladę do powstałej masy czekoladowo-żelatynowej. Wymieszać.
Krok 12:
Przenieś powstałą masę czekoladowo-orzechową do oddzielnej formy pokrytej folią spożywczą (16-18 cm) i wygładź. Włóż ciasto do lodówki na 3-4 godziny, aż całkowicie stwardnieje. Smacznego!
ciasto spodoba się wszystkim miłośnikom czekolady. Możesz użyć dowolnej mieszanki orzechów, ale specjalnie wziąłem solone orzeszki ziemne i solone pistacje, aby ciasto miało lekko słony smak. Połączenie słodkiej czekolady i solonych orzechów jest bardzo udane. Dlatego fanom solonego karmelu radzę wybrać solone orzechy. Dodatkowo możesz dodać szczyptę soli do mieszanki czekoladowej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g