majonez aquafaba

bardzo szybki i niesamowicie prosty! Bez użycia jajek! Majonez aquafaba to bardzo łatwy sposób na przygotowanie pysznego sosu w domu bez użycia jajek z kurczaka lub przepiórki. Jako substytut białka zwierzęcego na ratunek przychodzi białko roślinne. Z tego sos majonezowy okazuje się nie mniej smaczny i wszechstronny w użyciu. Zdecydowanie-warto spróbować!
Mila-MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 92 % 68 g
węglowodany 5 % 4 g
619 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 15 min

aquafaba to wywar, który pozostaje po ugotowanej ciecierzycy, fasoli lub groszku. Jest to lepka ciecz, która zawiera wiele białek i węglowodanów. Aquafaba jest w stanie całkowicie zastąpić białko jaja ze względu na swoje właściwości. Aby skrócić czas przygotowania majonezu i uprościć ten proces, można również użyć płynu w puszkach z zielonego groszku lub fasoli.

wlej płyn z groszku lub fasoli do szklanki do blendera zanurzeniowego. Fasolę najlepiej wybrać białą, ponieważ płyn spod czerwonej fasoli może zawierać pigmenty barwiące. Może to nieco zepsuć śnieżnobiały kolor domowego majonezu, ale nie wpłynie to na jego smak.

dodaj przyprawy-sól i czarny mielony pieprz. W razie potrzeby możesz dodać dowolne inne przyprawy według własnych upodobań (papryka, czosnek w proszku, gałka muszkatołowa i inne).

Włóż trochę musztardy (Zwykle ostrej lub Dijon).

wlej trochę soku z cytryny. Zamiast soku z cytryny możesz użyć tej samej ilości octu stołowego.

następnie zanurz w szklance blendera i ubij całą zawartość, aż będzie gładka.

następnie stopniowo wlewaj olej roślinny. Możesz użyć dowolnego według własnego uznania - oliwy, słonecznika. Najważniejsze jest to, że nie ma wyraźnego zapachu, aby nie zepsuć smaku gotowego produktu.

wlej olej w małych porcjach i ponownie ubij blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji, aż cały olej roślinny zostanie dodany. W takim przypadku w szklance powinna powstać gęsta masa mlecznego koloru.

po osiągnięciu pożądanego rezultatu możesz wyjąć blender i przenieść majonez do pojemnika do przechowywania.

taki domowy majonez aquafaba należy przechowywać w lodówce w hermetycznie zamkniętym pojemniku przez tydzień.

smacznego i udanych odkryć kulinarnych!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Aakwafaba - 84   kcal/100g

Podobne przepisy