skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Umyj owoce.
Krok 2:
Ananas przeciąć na pół, wyciąć twardy rdzeń, nie jest potrzebny. Zrobiłam deser z 1/2 ananasa. Jeśli gotujesz z całości, po prostu odetnij górę i dół, a następnie odetnij skórkę do warstwy miąższu.
Krok 3:
Pokrój miąższ ananasa i mango na średnie kawałki.
Krok 4:
W misce blendera, jako twardsze, najpierw posiekaj kawałki ananasa.
Krok 5:
Następnie dodaj i posiekaj Mango.
Krok 6:
Spróbuj posmakować powstałego puree, nie dodawaj całego cukru od razu, wystarczy kilka łyżek stołowych. Następnie wlej wodę i mieszaj, aż będzie gładka w krótkich impulsach. W razie potrzeby dodaj cukier. Bardziej przydatne jest dodanie płynnego miodu, który nie może używać zwykłych substytutów cukru. Mieszanka ananasa i mango jest na tyle słodka, że słodzik można dodać minimum lub całkowicie się bez niego obejść, ale ze słodkim jest oczywiście smaczniejszy.
Krok 7:
I wykończenie, aby poprawić smak; dodaj sok z cytryny i liście melisy lub mięty. Jeszcze raz przekręć wszystko, aż będzie gładkie.
Krok 8:
Wlej powstałą mieszaninę do plastikowego pojemnika, szczelnie zamknij i włóż do zamrażarki. Masa owocowa twardnieje wystarczająco długo, zajmie to co najmniej 4 godziny, można ją pozostawić na noc.
Krok 9:
Aby uzyskać prawidłową strukturę, musisz ją zdobyć co godzinę, odłamać wystarczająco duży kawałek widelcem, wymieszać, ale nie zmielić i ponownie usunąć, aby zamrozić. Przeszkadzałem 2 razy w ciągu pierwszych trzech godzin. Rezultatem jest jasny, piękny owocowy mróz przeplatany lodem.
Krok 10:
Nakładamy deser owocowy na miski lub kieliszki do martini i podajemy natychmiast. Na wierzchu można posypać posiekane orzechy lub małe kawałki mango i ananasa, udekorować według własnego uznania. Smak mrożonych owoców jest stępiony przez zimno, ale deser bardzo szybko się topi. Stopiony staje się słodszy i bardziej aromatyczny.
granit (granit) (Ital. Granita) to historyczny sycylijski deser, podobny do mokrego śniegu lub kruszonego lodu owocowego z cukrem.
nazwa deseru pochodzi od małych plam lodu przypominających strukturę kamienia granit.
deser można przygotować na cukrze z dodatkiem wody lub ugotować syrop i rozcieńczyć nim przecier owocowy.
granit jest zwykle przygotowywany ze świeżych, bardzo dojrzałych owoców lub sezonowych jagód. Puree ziemniaczane mogą zawierać orzechy, miętę, jaśmin, kawę i napoje alkoholowe.
gotowana jest nawet czekoladowa granitowa.
oprócz samodzielnego dania granit może być składnikiem przepisu na koktajle alkoholowe i bezalkoholowe.
deser jest bardzo dobry przez cały czas, szczególnie przyjemny i orzeźwiający w czasie upałów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mango - 67 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Melissa - 0 kcal/100g