granitowy deser ananasowo-Mango

lód owocowy, pyszny i orzeźwiający deser ! Przygotowanie granitu nie wymaga tyle czasu i zmartwień, co przygotowanie tradycyjnych lodów mlecznych. Nie potrzebujesz Maszyny do lodów, wystarczy mieć blender, aby zrobić puree, połączyć składniki, a następnie zamrozić. Smak granitu może być inny, w zależności od tego, jakie składniki są w jego składzie. Częściej przygotowywane z cytrusów, arbuza, melona, truskawek, żurawiny, jeżyn.. lista jest wystarczająco duża. Czy to nie jest powód, aby wybrać, co dusza zapragnie i ugotować. Eksperymentuj !
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 27 maja-2 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 18 g
79 kcal
IG: 0 / 39 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Umyj owoce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ananas przeciąć na pół, wyciąć twardy rdzeń, nie jest potrzebny. Zrobiłam deser z 1/2 ananasa. Jeśli gotujesz z całości, po prostu odetnij górę i dół, a następnie odetnij skórkę do warstwy miąższu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój miąższ ananasa i mango na średnie kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W misce blendera, jako twardsze, najpierw posiekaj kawałki ananasa.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj i posiekaj Mango.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Spróbuj posmakować powstałego puree, nie dodawaj całego cukru od razu, wystarczy kilka łyżek stołowych. Następnie wlej wodę i mieszaj, aż będzie gładka w krótkich impulsach. W razie potrzeby dodaj cukier. Bardziej przydatne jest dodanie płynnego miodu, który nie może używać zwykłych substytutów cukru. Mieszanka ananasa i mango jest na tyle słodka, że słodzik można dodać minimum lub całkowicie się bez niego obejść, ale ze słodkim jest oczywiście smaczniejszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I wykończenie, aby poprawić smak; dodaj sok z cytryny i liście melisy lub mięty. Jeszcze raz przekręć wszystko, aż będzie gładkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej powstałą mieszaninę do plastikowego pojemnika, szczelnie zamknij i włóż do zamrażarki. Masa owocowa twardnieje wystarczająco długo, zajmie to co najmniej 4 godziny, można ją pozostawić na noc.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Aby uzyskać prawidłową strukturę, musisz ją zdobyć co godzinę, odłamać wystarczająco duży kawałek widelcem, wymieszać, ale nie zmielić i ponownie usunąć, aby zamrozić. Przeszkadzałem 2 razy w ciągu pierwszych trzech godzin. Rezultatem jest jasny, piękny owocowy mróz przeplatany lodem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nakładamy deser owocowy na miski lub kieliszki do martini i podajemy natychmiast. Na wierzchu można posypać posiekane orzechy lub małe kawałki mango i ananasa, udekorować według własnego uznania. Smak mrożonych owoców jest stępiony przez zimno, ale deser bardzo szybko się topi. Stopiony staje się słodszy i bardziej aromatyczny.

granit (granit) (Ital. Granita) to historyczny sycylijski deser, podobny do mokrego śniegu lub kruszonego lodu owocowego z cukrem.

nazwa deseru pochodzi od małych plam lodu przypominających strukturę kamienia granit.

deser można przygotować na cukrze z dodatkiem wody lub ugotować syrop i rozcieńczyć nim przecier owocowy.

granit jest zwykle przygotowywany ze świeżych, bardzo dojrzałych owoców lub sezonowych jagód. Puree ziemniaczane mogą zawierać orzechy, miętę, jaśmin, kawę i napoje alkoholowe.
gotowana jest nawet czekoladowa granitowa.

oprócz samodzielnego dania granit może być składnikiem przepisu na koktajle alkoholowe i bezalkoholowe.

deser jest bardzo dobry przez cały czas, szczególnie przyjemny i orzeźwiający w czasie upałów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mango - 67   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Melissa - 0   kcal/100g

Podobne przepisy