skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić kruche ciasto, potrzebujesz tylko 2 składników: kruchego ciasta i masła. Pokrój ciasteczka nożem w okruchy, rozpuść masło bez gotowania. Połącz stopione masło z posiekanymi ciasteczkami i dokładnie wymieszaj. Ponieważ robię Sernik Truskawkowy, zdecydowałem się użyć ciasteczek truskawkowych do przygotowania ciasta, ale można również użyć klasycznego kruchego ciasta bez dodatków.
Krok 2:
Na spodkach Ustaw 2 pierścienie cukiernicze o średnicy 12 cm i 9 cm Umieść okruchy masła w każdym pierścieniu i wygładź je, ubijając, aby okruchy stały się jedną podstawą. Włóż spodki z pierścieniami do lodówki, aby masło zamarzło, a ciasta stały się gęste.
Krok 3:
W tym czasie konieczne jest przygotowanie nadzienia do sernika. Żelatynę instant moczyć w zimnej wodzie. Wlej śmietankę mleczną do Turku i podpal. Gdy śmietana się rozgrzeje, dodaj cukier waniliowy, spęcznioną żelatynę do Turku i mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Gdy żelatyna się rozpuści, śmietanę przecedzić przez sito, aby uniknąć dostania się do nadzienia ziaren nierozpuszczonej żelatyny.
Krok 4:
Włóż Serek śmietankowy o temperaturze pokojowej do głębokiej miski, dodaj cukier puder i dokładnie zagniataj, aż będzie gładki.
Krok 5:
Wlej lekko schłodzoną śmietanę do miski na ser śmietankowy, dodaj aromat truskawkowy i lekko ubij trzepaczką. Powinna być jednorodna niezbyt płynna masa, konsystencja powinna przypominać tłustą 20% śmietanę.
Krok 6:
Wyjmij spodki z pierścieniami cukierniczymi i wlej nadzienie na zamrożoną piaskową podstawę, lekko spłaszcz, lekko przekręć spodki, aby nadzienie lepiej się wyrównało. Wyjmij powstałe serniki do lodówki na 4 godziny.
Krok 7:
Po 4 godzinach wyjmij serniki z lodówki i ostrożnie wyjmij je z foremek. Następnie ostrożnie Ustaw sernik o mniejszej średnicy na serniku o większej średnicy. Pożądane jest, aby drugi poziom ciasta był zainstalowany centralnie.
Krok 8:
Ostatnim punktem będzie udekorowanie ciasta truskawkowego-sernika świeżymi truskawkami, stopioną gorzką czekoladą i płatkami migdałów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g