Sernik truskawkowy bez pieczenia

fantazyjna porcja klasycznego sernika! A dlaczego nie? Zgodnie z tym przepisem możesz również przygotować klasyczną wersję sernika za pomocą pierścienia cukierniczego o średnicy 16-18 cm, ale nikogo nie zaskoczy "płaski" sernik, więc postanowiłem poeksperymentować. I myślę, że eksperyment się powiódł!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 10 g
tłuszcze 48 % 31 g
węglowodany 36 % 23 g
391 kcal
IG: 9 / 41 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić kruche ciasto, potrzebujesz tylko 2 składników: kruchego ciasta i masła. Pokrój ciasteczka nożem w okruchy, rozpuść masło bez gotowania. Połącz stopione masło z posiekanymi ciasteczkami i dokładnie wymieszaj. Ponieważ robię Sernik Truskawkowy, zdecydowałem się użyć ciasteczek truskawkowych do przygotowania ciasta, ale można również użyć klasycznego kruchego ciasta bez dodatków.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na spodkach Ustaw 2 pierścienie cukiernicze o średnicy 12 cm i 9 cm Umieść okruchy masła w każdym pierścieniu i wygładź je, ubijając, aby okruchy stały się jedną podstawą. Włóż spodki z pierścieniami do lodówki, aby masło zamarzło, a ciasta stały się gęste.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W tym czasie konieczne jest przygotowanie nadzienia do sernika. Żelatynę instant moczyć w zimnej wodzie. Wlej śmietankę mleczną do Turku i podpal. Gdy śmietana się rozgrzeje, dodaj cukier waniliowy, spęcznioną żelatynę do Turku i mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Gdy żelatyna się rozpuści, śmietanę przecedzić przez sito, aby uniknąć dostania się do nadzienia ziaren nierozpuszczonej żelatyny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż Serek śmietankowy o temperaturze pokojowej do głębokiej miski, dodaj cukier puder i dokładnie zagniataj, aż będzie gładki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej lekko schłodzoną śmietanę do miski na ser śmietankowy, dodaj aromat truskawkowy i lekko ubij trzepaczką. Powinna być jednorodna niezbyt płynna masa, konsystencja powinna przypominać tłustą 20% śmietanę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij spodki z pierścieniami cukierniczymi i wlej nadzienie na zamrożoną piaskową podstawę, lekko spłaszcz, lekko przekręć spodki, aby nadzienie lepiej się wyrównało. Wyjmij powstałe serniki do lodówki na 4 godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po 4 godzinach wyjmij serniki z lodówki i ostrożnie wyjmij je z foremek. Następnie ostrożnie Ustaw sernik o mniejszej średnicy na serniku o większej średnicy. Pożądane jest, aby drugi poziom ciasta był zainstalowany centralnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostatnim punktem będzie udekorowanie ciasta truskawkowego-sernika świeżymi truskawkami, stopioną gorzką czekoladą i płatkami migdałów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g
  • Kruche - 716   kcal/100g

Podobne przepisy