skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
300 gr. wlej mleko do rondla i podgrzej na średnim ogniu. Nie trzeba doprowadzać do wrzenia.
Krok 2:
W osobnej misce dodaj cukier, cukier waniliowy i żółtka. Zetrzyj trzepaczką.
Krok 3:
Masa okaże się dość gęsta. Dlatego dodaj 2 łyżki.mleko.
Krok 4:
Kontynuuj mieszanie mieszanki, aż ziarna cukru całkowicie się rozpuszczą.
Krok 5:
Dodaj mąkę pszenną i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Krok 6:
Taką konsystencją na tym etapie powinien być krem.
Krok 7:
Wyjmij gorące mleko z pieca i wlej pierwszą część do miski. Wymieszaj, aby obie mieszanki dobrze się połączyły.
Krok 8:
Następnie, ciągle mieszając, stopniowo wlewaj całe pozostałe gorące mleko do mieszanki. Wymieszaj jeszcze raz. Krem powinien być jednorodny.
Krok 9:
Przełóż mieszankę jajeczno-mleczną z powrotem na patelnię. I wyślij na minimalny ogień do gotowania. Ważne! Ciągle mieszaj krem, w przeciwnym razie zgnieci się, a nawet może się przypalić.
Krok 10:
Zagotuj Krem do stanu, w którym dobrze zgęstnieje i pozostanie na szpatułce. Dodaj masło do rondla i mieszając, aż całkowicie się rozpuści.
Krok 11:
Pokrój dwa duże banany w małe kółka.
Krok 12:
Teraz czas montażu ciasta. Posmaruj spód odpowiedniej formy odrobiną kremu.
Krok 13:
I ułóż pierwszą warstwę ciasteczek. Jeśli wybrałeś formę z wysokimi bokami, może być konieczne złamanie części ciasteczka. Jest to absolutnie normalne, nic nie będzie zauważalne w gotowym cieście.
Krok 14:
Rozłóż część kremu równomiernie na pierwszej warstwie ciasteczek.
Krok 15:
Następnie ułóż cienkie plasterki banana blisko siebie.
Krok 16:
Posmaruj banany odrobiną kremu, lekko je topiąc. Następnie ułóż kolejną warstwę ciasteczek.
Krok 17:
W ten sposób naprzemiennie nakładaj warstwy ciastko-krem-banan-krem, aż skończą się wszystkie składniki.
Krok 18:
Zróbmy lukier. W małym rondlu lub rondlu wyślij mleko, masło, niesłodzone kakao w proszku i cukier.
Krok 19:
Gotuj lukier na małym ogniu, aż masło i ziarna cukru całkowicie się rozpuszczą.
Krok 20:
Lukier lekko ostudzić i rozprowadzić na powierzchni ciasta. Na wierzch udekoruj ciasto płatkami kokosowymi. Ciasto należy włożyć do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, aby ciasteczka były dobrze nasycone kremem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal / 100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g