ciasto bananowo-czekoladowe z kremem waniliowym

Dziewczyny, to nierealistycznie pyszne! Koniecznie spróbuj. Ciasto czekoladowe bez pieczenia z najdelikatniejszym kremem waniliowym i świeżymi bananami. Nic skomplikowanego, ale ciasto jest po prostu niesamowite! Polecam wszystkim-wszystkim.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 29 lipca-4 sierpnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 21 % 11 g
węglowodany 71 % 37 g
261 kcal
IG: 5 / 59 / 35

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    300 gr. wlej mleko do rondla i podgrzej na średnim ogniu. Nie trzeba doprowadzać do wrzenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W osobnej misce dodaj cukier, cukier waniliowy i żółtka. Zetrzyj trzepaczką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Masa okaże się dość gęsta. Dlatego dodaj 2 łyżki.mleko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kontynuuj mieszanie mieszanki, aż ziarna cukru całkowicie się rozpuszczą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę pszenną i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Taką konsystencją na tym etapie powinien być krem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gorące mleko z pieca i wlej pierwszą część do miski. Wymieszaj, aby obie mieszanki dobrze się połączyły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie, ciągle mieszając, stopniowo wlewaj całe pozostałe gorące mleko do mieszanki. Wymieszaj jeszcze raz. Krem powinien być jednorodny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przełóż mieszankę jajeczno-mleczną z powrotem na patelnię. I wyślij na minimalny ogień do gotowania. Ważne! Ciągle mieszaj krem, w przeciwnym razie zgnieci się, a nawet może się przypalić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zagotuj Krem do stanu, w którym dobrze zgęstnieje i pozostanie na szpatułce. Dodaj masło do rondla i mieszając, aż całkowicie się rozpuści.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój dwa duże banany w małe kółka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz czas montażu ciasta. Posmaruj spód odpowiedniej formy odrobiną kremu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    I ułóż pierwszą warstwę ciasteczek. Jeśli wybrałeś formę z wysokimi bokami, może być konieczne złamanie części ciasteczka. Jest to absolutnie normalne, nic nie będzie zauważalne w gotowym cieście.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż część kremu równomiernie na pierwszej warstwie ciasteczek.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie ułóż cienkie plasterki banana blisko siebie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posmaruj banany odrobiną kremu, lekko je topiąc. Następnie ułóż kolejną warstwę ciasteczek.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    W ten sposób naprzemiennie nakładaj warstwy ciastko-krem-banan-krem, aż skończą się wszystkie składniki.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zróbmy lukier. W małym rondlu lub rondlu wyślij mleko, masło, niesłodzone kakao w proszku i cukier.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Gotuj lukier na małym ogniu, aż masło i ziarna cukru całkowicie się rozpuszczą.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Lukier lekko ostudzić i rozprowadzić na powierzchni ciasta. Na wierzch udekoruj ciasto płatkami kokosowymi. Ciasto należy włożyć do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, aby ciasteczka były dobrze nasycone kremem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Ciasteczka kawowe - 589   kcal/100g
  • Ciasteczka waflowe - 540   kcal/100g
  • Ciasteczka Kurabye - 489   kcal/100g
  • Kremowe ciasteczka - 510   kcal / 100g
  • Ciasteczka czekoladowe - 406   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy