skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty według przepisu. Sparzyć cytrynę wrzącą wodą, wytrzeć serwetką. Zetrzyj skórkę na drobnej tarce.umieść go w naczyniu do przygotowania sosu.
Krok 2:
Dodaj miód o neutralnym smaku.
Krok 3:
Wprowadź śmietanę, wymieszaj masę. Pozostaw na 5-7 minut. Nawet zagęszczony miód się rozpuści. Tankowanie jest gotowe.
Krok 4:
Pigwę opłucz, wytrzyj ze skórki, zetrzyj na najmniejszej tarce. Obierz korzeń kopru włoskiego, posiekaj w ten sam sposób. Wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj mieszaninę.
Krok 5:
Marchewki opłucz, wytrzyj, obierz. Zetrzyj warzywo na średniej tarce, wymieszaj z przygotowanymi składnikami.
Krok 6:
Obierz mandarynkę, usuń pestki. Podziel owoce na kliny, pokrój każdy klin na małe kawałki. Rozłóż mandarynki na marchewce. Doprawić sałatkę, wymieszać i ułożyć na talerzu luźną zjeżdżalnią.Oczyść orzechy ze skorupek i przegród. Połowę orzechów zmielić w moździerzu, posypać na półmisku. Wysusz sezam na suchej patelni i dodaj do sałatki.
wybierając główny składnik-marchewkę, zwróć uwagę na soczyste warzywa korzeniowe o jasnym kolorze średniej wielkości z zaokrągloną końcówką. Pigwę w przepisie można zastąpić jabłkiem lub gruszką, mandarynkę - pomarańczą. Do przepisu użyj korzenia lub liści kopru włoskiego. Orzechy mogą być dowolne. W przypadku opcji dietetycznej zalecam zastąpienie kwaśnej śmietany jogurtem naturalnym lub śmietaną sojową. W razie potrzeby możesz urozmaicić danie przyprawami i dodatkami. Może to być-cynamon, kardamon, imbir lub posiekane pąki goździków. Możesz udekorować sałatkę świeżą zieloną miętą.
sałatka ma przyjemny słodko-kwaśny smak, z mlecznymi nutami i orzechowym finiszem. Dla miłośników słodkich smaków możesz zwiększyć ilość miodu w przepisie.
dzieci i dorośli pokochają taką sałatkę. Danie nie jest przechowywane, traci soczystość i smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal / 100g
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Koper włoski - 49 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal / 100g