sałatka ze świeżej marchwi z miodem mandarynkowym pigwy

nie wiesz, co jeść, aby schudnąć? Ta sałatka jest dla ciebie! Sałatka ze świeżej marchwi jest idealna na śniadanie lub kolację jako samodzielne danie lub w połączeniu z twarogiem. Taką sałatkę można podać do smażonego ptaka na świątecznym stole.Danie jest niskokaloryczne i nadaje się do żywienia dietetycznego.
KomarovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 21 % 4 g
węglowodany 68 % 13 g
103 kcal
IG: 46 / 0 / 54

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty według przepisu. Sparzyć cytrynę wrzącą wodą, wytrzeć serwetką. Zetrzyj skórkę na drobnej tarce.umieść go w naczyniu do przygotowania sosu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj miód o neutralnym smaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wprowadź śmietanę, wymieszaj masę. Pozostaw na 5-7 minut. Nawet zagęszczony miód się rozpuści. Tankowanie jest gotowe.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pigwę opłucz, wytrzyj ze skórki, zetrzyj na najmniejszej tarce. Obierz korzeń kopru włoskiego, posiekaj w ten sam sposób. Wyciśnij sok z cytryny, wymieszaj mieszaninę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marchewki opłucz, wytrzyj, obierz. Zetrzyj warzywo na średniej tarce, wymieszaj z przygotowanymi składnikami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz mandarynkę, usuń pestki. Podziel owoce na kliny, pokrój każdy klin na małe kawałki. Rozłóż mandarynki na marchewce. Doprawić sałatkę, wymieszać i ułożyć na talerzu luźną zjeżdżalnią.Oczyść orzechy ze skorupek i przegród. Połowę orzechów zmielić w moździerzu, posypać na półmisku. Wysusz sezam na suchej patelni i dodaj do sałatki.

wybierając główny składnik-marchewkę, zwróć uwagę na soczyste warzywa korzeniowe o jasnym kolorze średniej wielkości z zaokrągloną końcówką. Pigwę w przepisie można zastąpić jabłkiem lub gruszką, mandarynkę - pomarańczą. Do przepisu użyj korzenia lub liści kopru włoskiego. Orzechy mogą być dowolne. W przypadku opcji dietetycznej zalecam zastąpienie kwaśnej śmietany jogurtem naturalnym lub śmietaną sojową. W razie potrzeby możesz urozmaicić danie przyprawami i dodatkami. Może to być-cynamon, kardamon, imbir lub posiekane pąki goździków. Możesz udekorować sałatkę świeżą zieloną miętą.
sałatka ma przyjemny słodko-kwaśny smak, z mlecznymi nutami i orzechowym finiszem. Dla miłośników słodkich smaków możesz zwiększyć ilość miodu w przepisie.
dzieci i dorośli pokochają taką sałatkę. Danie nie jest przechowywane, traci soczystość i smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal / 100g
  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Koper włoski - 49   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal / 100g

Podobne przepisy