surowa adjika na zimę z różnymi paprykami

apetyczna, pachnąca, ostra adjika do twojego stołu! Bardzo prosty przepis na sos, ale niesamowicie smaczny wynik! Smak jest zrównoważony, umiarkowanie ostry i pikantny - idealny dodatek do dań mięsnych lub do kawałka świeżego czarnego chleba! Gotuj dla zdrowia!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 6 g
32 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw przygotujemy produkty. Wszystko trzeba zważyć. W opisie waga składników jest już podana w oczyszczonej formie, ale na początek przynajmniej zważ w przybliżeniu, a tam będziesz już patrzeć po drodze. Moja bułgarska papryka jest zielona i czerwona-okazuje się bardzo aromatyczna!

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj warzywa. W pomidorze odetnij punkt mocowania łodygi, pokrój paprykę na pół i usuń wszystkie nasiona z żyłkami. Obierz czosnek, dobrze zeskrob korzeń chrzanu nożem-skórka jest doskonale obrana. Wyczyść ostrą paprykę, w zależności od ostrości, którą chcesz z Adjiki - jeśli nie bardzo ostrą - usuń nasiona. Zostawiłem nasiona w papryce, chciałem ostrzejszego sosu)) cóż, ważenie kontrolne!

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz wybierz metodę mielenia. Wolę tylko maszynę do mięsa. Wiele osób lubi robić sos w blenderze, ale w ten sposób nie czuję tych "kawałków" - nieodłącznych od Adjiki. Dlatego stary sprawdzony sposób-maszynka do mięsa! Korzeń chrzanu nadal lepiej jest zetrzeć na tarce do placków ziemniaczanych - jest to najlepszy sposób na zmielenie. W jakiej kolejności mielenie nie jest ważne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystkie posiekane warzywa wkładamy do rondla lub miski o odpowiedniej objętości. Dodaj nasze przyprawy. Wlej ocet. Biorę tylko stół 9%, z innymi rodzajami octu nie gotowałem Adjiki. Dodaj sól. Ilość soli podana w przepisie jest optymalna dla tego przepisu i dla naszej rodziny. Spróbuj dodać połowę objętości, wymieszaj wszystko, spróbuj. Lepiej dodawać go stopniowo, niż denerwować się, że nie lubisz smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut. W międzyczasie przygotujemy banki. Sterylizuj w dowolny sposób. Dla mnie wygodnie jest robić to w kuchence mikrofalowej. Wlej 100 ml wody do czystego słoika i włóż do kuchenki mikrofalowej na 10 minut przy mocy 850 watów.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej adjika do przygotowanych słoików, zamknij pokrywkę i do lodówki. Cóż, lub do piwnicy, jeśli jest tam naprawdę zimno. Ten przepis na Adjiki zapewnia" Chłodnictwo & quot; przechowywanie. Wyszło mi 3,5 litra pięknego ostrego sosu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj dla zdrowia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

ten przepis na Adjiki jest przeznaczony do przechowywania w lodówce. Wszystkie warzywa są surowe - więc wybierz chłodniejsze miejsce. Ale SOS jest tak dobry, że nie trwa długo!
gotuj dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Korzeń chrzanu - 59   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy