skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Najpierw przygotujemy produkty. Wszystko trzeba zważyć. W opisie waga składników jest już podana w oczyszczonej formie, ale na początek przynajmniej zważ w przybliżeniu, a tam będziesz już patrzeć po drodze. Moja bułgarska papryka jest zielona i czerwona-okazuje się bardzo aromatyczna!
Krok 2:
Dobrze umyj warzywa. W pomidorze odetnij punkt mocowania łodygi, pokrój paprykę na pół i usuń wszystkie nasiona z żyłkami. Obierz czosnek, dobrze zeskrob korzeń chrzanu nożem-skórka jest doskonale obrana. Wyczyść ostrą paprykę, w zależności od ostrości, którą chcesz z Adjiki - jeśli nie bardzo ostrą - usuń nasiona. Zostawiłem nasiona w papryce, chciałem ostrzejszego sosu)) cóż, ważenie kontrolne!
Krok 3:
Teraz wybierz metodę mielenia. Wolę tylko maszynę do mięsa. Wiele osób lubi robić sos w blenderze, ale w ten sposób nie czuję tych "kawałków" - nieodłącznych od Adjiki. Dlatego stary sprawdzony sposób-maszynka do mięsa! Korzeń chrzanu nadal lepiej jest zetrzeć na tarce do placków ziemniaczanych - jest to najlepszy sposób na zmielenie. W jakiej kolejności mielenie nie jest ważne.
Krok 4:
Wszystkie posiekane warzywa wkładamy do rondla lub miski o odpowiedniej objętości. Dodaj nasze przyprawy. Wlej ocet. Biorę tylko stół 9%, z innymi rodzajami octu nie gotowałem Adjiki. Dodaj sól. Ilość soli podana w przepisie jest optymalna dla tego przepisu i dla naszej rodziny. Spróbuj dodać połowę objętości, wymieszaj wszystko, spróbuj. Lepiej dodawać go stopniowo, niż denerwować się, że nie lubisz smaku.
Krok 5:
Wszystko wymieszaj i pozostaw na 5-10 minut. W międzyczasie przygotujemy banki. Sterylizuj w dowolny sposób. Dla mnie wygodnie jest robić to w kuchence mikrofalowej. Wlej 100 ml wody do czystego słoika i włóż do kuchenki mikrofalowej na 10 minut przy mocy 850 watów.
Krok 6:
Wlej adjika do przygotowanych słoików, zamknij pokrywkę i do lodówki. Cóż, lub do piwnicy, jeśli jest tam naprawdę zimno. Ten przepis na Adjiki zapewnia" Chłodnictwo & quot; przechowywanie. Wyszło mi 3,5 litra pięknego ostrego sosu.
Krok 7:
Gotuj dla zdrowia.
Krok 8:
Smacznego!
ten przepis na Adjiki jest przeznaczony do przechowywania w lodówce. Wszystkie warzywa są surowe - więc wybierz chłodniejsze miejsce. Ale SOS jest tak dobry, że nie trwa długo!
gotuj dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Korzeń chrzanu - 59 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g