Sałatka saura kapusta

pyszna, orzeźwiająca, lekka, sycąca sałatka! Na pierwszy rzut oka ta kombinacja składników wydaje się nieco dziwna, ale w rzeczywistości okazuje się, że jest to bardzo smaczna sałatka, produkty te doskonale się uzupełniają. Proces gotowania jest bardzo prosty i szybki.
Kasia1Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 44 % 7 g
79 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

Czas gotowania: 20 min

Przygotuj składniki: biała kapusta, saura w puszkach, zielony groszek, cebula, cukier, sól, czarny pieprz. Składniki są proste, niedrogie i nie są drogie. Pokrój białą kapustę w cienkie paski lub posiekaj. Kapustę wkładamy do głębokiej miski, dodajemy szczyptę cukru i soli, myjemy czystymi rękami, aby kapusta stała się miękka i wypuściła sok. Zielony groszek można stosować w puszkach lub świeży, mrożony. W drugim przypadku groszek lepiej jest poddać obróbce cieplnej przyprawami, aby był bardziej delikatny i miękki w smaku. Zielony groszek wkładamy do ogniotrwałych naczyń, dodajemy cukier, sól szczyptą, napełniamy czystą wodą i wkładamy do kuchenki mikrofalowej na 5 minut z maksymalną mocą. Spuść wodę, włóż zielony groszek do miski z posiekaną kapustą. Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem, Wyślij do miski z resztą składników. W razie potrzeby możesz użyć zielonej cebuli, która nada potrawie świeżości i jasności. Otwieramy słoik z saurą w puszkach, spuszczamy płyn ze słoika, lekko ugniatamy kawałki ryby widelcem. Włóż rybę do miski z kapustą. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku, dopraw olejem roślinnym. Jeśli saura w puszkach była w oleju, płyn można dodać ze słoika, ale trochę. Wymieszaj składniki, sałatka jest gotowa. Posyp go posiekanymi świeżymi ziołami i podawaj.
taka sałatka nadaje się nie tylko na okazję, gdy musisz szybko ugotować coś "w pośpiechu" na kolację dla dwojga lub na przybycie gości. Sałatka okazuje się dość satysfakcjonująca, ale jednocześnie łatwa do spożycia. Również skład tego dania pozwala nazwać go przydatnym. Saura w puszkach zawiera wiele witamin z grupy A, B, D, łatwo przyswajalne białka, wapń, magnez, fosfor, żelazo, które przyczyniają się do zapobiegania artrozie, próchnicy, osteoporozie, korzystnie wpływają na pracę serca i mózgu, są niezbędne w cukrzycy i chorobach tarczycy. Kapusta biała jest źródłem minerałów i witamin, głównie potasu, wapnia, fosforu i siarki, witamin z grupy B, C, P, które są niezbędne dla organizmu. Kapusta stymuluje procesy metaboliczne, ma działanie przeciwzapalne, działanie przeciwpłytkowe, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Saura konserwowa - 88   kcal/100g

Podobne przepisy