sałatka ze szpinakiem, awokado, ogórkiem i papryką

Szybki, łatwy, pyszny! Niezwykle przydatne! Bardzo prosty i niezwykle zdrowy przepis na sałatkę ze szpinaku i awokado ! Świetna przekąska dla całej rodziny! Łatwa i zdrowa sałatka dla dużego Towarzystwa!
Stary SamAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 64 % 9 g
węglowodany 29 % 4 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    1. Na dnie pojemnika układamy umyte liście szpinaku, po czym na przemian układamy tam pozostałe składniki podczas przygotowywania: kroimy różowe i żółte pomidory w średnią kostkę, kroimy ogórki w średnią kostkę, paprykę (zieloną i czerwoną) kroimy w paski i krymską cebulę kroimy w cienkie półpierścienie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    2.Po umieszczeniu wszystkich składników w pojemniku dodaj cukier, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki octu balsamicznego i 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    3.Wszystko dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby możesz dodać do sałatki garść kiełkujących nasion pszenicy, roślin strączkowych lub mieszankę nasion do sałatek. Smacznego! Zawsze Twój, Stary Sam. Źródło Stary Sam

jeśli nagle kupiłeś niedojrzały owoc, wystarczy trzymać go w temperaturze pokojowej przez 2-4 dni, a awokado zbroi się, w lodówce niedojrzały owoc może się po prostu zepsuć podczas długotrwałego przechowywania.

aby przyspieszyć dojrzewanie, możesz zawinąć awokado w papier i przechowywać w temperaturze 25-27 t C. również szybkie dojrzewanie będzie sprzyjać przechowywaniu awokado wraz z bananami.

Zwykle awokado czyści się w następujący sposób: kroi się wzdłuż na połówki i usuwa pestkę. Kość dojrzałego awokado jest po prostu usuwana, wystarczy delikatnie podważyć ją nożem ze wszystkich stron. Aby uzyskać miazgę z połówek, możesz użyć łyżki lub wyczyścić każdą połowę nożem.

następnie miąższ awokado ugniata się w kremową masę lub kroi w kostkę w zależności od przepisu. Warto zauważyć, że miąższ awokado, podobnie jak jabłko, zaczyna ciemnieć podczas interakcji z powietrzem. Aby tego uniknąć, możesz skropić miąższ sokiem z cytryny.

awokado można jeść na surowo, jak każdy inny owoc, można je posmarować chlebem, trochę soli i zjeść jak kanapkę. Może być również stosowany jako składnik sałatek i przekąsek, zup puree, sosów i koktajli. Awokado dobrze komponuje się z pokarmami takimi jak ryby, kawior, kurczak, krewetki, ogórki i pomidory itp.

smacznego, drodzy przyjaciele ! Zawsze Twój, Stary Sam.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy