Sałatka z tuńczykiem, kapustą pekińską, awokado i wiśniami

pyszne, soczyste, bardzo zdrowe i Mega witaminowe! Połączenie pekińskiej kapusty pekińskiej z tuńczykiem w puszce jest zawsze bardzo udane i smaczne. Dodaj awokado i pomidory koktajlowe, aby uzyskać zdrowe i jasne danie!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 7 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 22 % 4 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie produkty potrzebne do przygotowania sałatki. Z ziół wziąłem koperek, możesz również użyć pietruszki i zielonej młodej cebuli. Obierz awokado i szalotki. Odcedź solankę z sera mozzarella, Usuń zewnętrzne twarde arkusze z kapusty. Opłucz wszystkie warzywa i zioła pod bieżącą czystą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaj kapustę pekińską w cienkie paski. Do sałatki nadają się nie tylko cienkie młode liście, ale także te, które są grubsze.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój kulkę sera mozzarella w drobną kostkę, pokrój cebulę w cienkie półpierścienie lub pierścienie, wyślij wszystko do kapusty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pomidory osusz papierowymi serwetkami, Połowę Mini pomidorów pokrój na pół, resztę pozostaw w całości, aby sałatka wyglądała piękniej i apetycznie. Dodaj pomidory do salaterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Awokado posiekaj na małe kostki, możesz zmiażdżyć mięso widelcem na małe kawałki. Dodaj awokado do wszystkich składników.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tuńczyk w puszce rozgnieć widelcem na kawałki i dodaj do sałatki. Miałem tuńczyka w oleju, więc nie doprawiłem gotowej sałatki. Jeśli używasz konserw we własnym soku, dopraw gotową sałatkę niewielką ilością oleju roślinnego lub oliwy z oliwek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostały ostatnie poprawki. Drobno posiekaj warzywa i dodaj do salaterki. Sól i pieprz do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przed podaniem dobrze wymieszaj sałatkę. Spróbuj ponownie soli, jeśli to konieczne, dodaj sól. Możesz podać do stołu!

sałatki z tuńczyka w puszce są pyszne i zdrowe. Mięso tej ryby zawiera dużą ilość białka, kwasów tłuszczowych, minerałów i witamin. 

gotową sałatkę można schłodzić przez chwilę w lodówce przed podaniem. 

idealnie nadaje się do sałatki, jako dodatek, świeżo wyciśnięty sok z cytryny. 

taka sałatka może zastąpić pełny obiad, jeśli przestrzegasz diety lub odpowiedniego odżywiania. Ze względu na tuńczyka, ser i awokado Sałatka jest zdrowa i niezwykle satysfakcjonująca.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy