sałatka ogórek oliwki pieprz czosnek

Jasna sałatka rozweseli! Spróbuj i poczęstuj swoich krewnych. Sałatka z ogórków z oliwkami to prawdziwe letnie danie! Ale w naszych czasach letni nastrój można zorganizować w środku zimy, ponieważ w supermarkecie można kupić dowolne warzywa prawie przez cały rok. Sałatka jest lekka, Dyskretna, jasna i pikantna, przygotowanie zajmie nie więcej niż 25-30 minut.
♥EugeniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 75 % 15 g
węglowodany 20 % 4 g
165 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

sałatka jest bardzo prosta w przygotowaniu:

- ogórek myjemy, kroimy w drobną kostkę;

- oliwki kroimy w pierścienie;

- paprykę oczyszczamy ze strąka nasiennego, myjemy, kroimy w kostkę proporcjonalnie do ogórków;

- czosnek obieramy, przepuszczamy przez prasę;

- połącz oliwki z ogórkami i papryką w jednej głębokiej salaterce, dodaj kleik czosnkowy, wlej oliwę z oliwek, sok z cytryny;

- przyprawiamy sałatkę solą i czarnym pieprzem, mieszamy i podajemy.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g

Podobne przepisy