Sałatka z awokado i pomidorków koktajlowych

niesamowicie pyszna i niesamowicie jasna sałatka! Przygotowanie sałatki z awokado i pomidorków koktajlowych nie będzie trudne, a czas spędzisz nie więcej niż pięć minut. Rezultatem jest pyszne i bogate danie, na pewno warto spróbować!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 63 % 12 g
węglowodany 32 % 6 g
130 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zdjęcie zawiera główne składniki potrzebne do przygotowania sałatki. Przygotuj wszystkie produkty. Najpierw obierz cebulę i czosnek. Spłucz awokado, pomidory koktajlowe, cytrynę, zioła, cebulę i czosnek pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Obierz go.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż awokado do salaterki i rozgnieć widelcem na kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Postaraj się, aby puree z miazgi nie tworzyło się i pozostały kawałki o różnych rozmiarach(jak na zdjęciu).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyciśnij sok z połowy cytryny do salaterki (możesz użyć limonki).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj szczyptę soli, zmielony czerwony pieprz, do smaku dodaj ziele angielskie i chili. Dostosuj ilość przypraw do swoich upodobań.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory koktajlowe na dowolne małe kawałki. Dlaczego lepiej wziąć mini pomidory? Są słodkawe w smaku, bardziej soczyste i bogate. Możesz użyć zwykłego owocu pomidora słodkich odmian. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Zamiast czerwonej cebuli możesz wziąć szalotkę lub białą cebulę sałatkową, te odmiany świetnie nadają się do mieszanek warzywnych, są łagodniejsze i niezbyt gorzkie. Dodaj wiśnie, cebulę i czosnek do awokado.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój warzywa tak drobno, jak to możliwe. Możesz użyć pietruszki, kopru, bazylii lub kolendry. W przepisie wziąłem koperek i pietruszkę. Dopraw sałatkę oliwą z oliwek i wymieszaj. Spróbuj ponownie, dodaj sól i dodaj trochę soku z cytryny, jeśli to konieczne.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sałatka jest gotowa!

sałatkę można podawać od razu lub schłodzić przez chwilę w lodówce.

często robię taką mieszankę na śniadanie, tylko w tym przypadku wykluczam cebulę i czosnek. Podawaj sałatkę na tostowym chlebie tostowym lub z plasterkami świeżego bochenka, do porannej filiżanki kawy lub herbaty będzie to wspaniały dodatek.

awokado i wiśnie doskonale komponują się z rybami i ryżem, więc taką sałatkę można bezpiecznie zaoferować, jeśli masz w menu dania rybne lub gotowane zboża.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Awokado - 208   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy