skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zdjęcie zawiera główne składniki potrzebne do przygotowania sałatki. Przygotuj wszystkie produkty. Najpierw obierz cebulę i czosnek. Spłucz awokado, pomidory koktajlowe, cytrynę, zioła, cebulę i czosnek pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Awokado przekrój na pół i usuń pestkę. Obierz go.
Krok 3:
Włóż awokado do salaterki i rozgnieć widelcem na kawałki.
Krok 4:
Postaraj się, aby puree z miazgi nie tworzyło się i pozostały kawałki o różnych rozmiarach(jak na zdjęciu).
Krok 5:
Wyciśnij sok z połowy cytryny do salaterki (możesz użyć limonki).
Krok 6:
Dodaj szczyptę soli, zmielony czerwony pieprz, do smaku dodaj ziele angielskie i chili. Dostosuj ilość przypraw do swoich upodobań.
Krok 7:
Pokrój pomidory koktajlowe na dowolne małe kawałki. Dlaczego lepiej wziąć mini pomidory? Są słodkawe w smaku, bardziej soczyste i bogate. Możesz użyć zwykłego owocu pomidora słodkich odmian. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Zamiast czerwonej cebuli możesz wziąć szalotkę lub białą cebulę sałatkową, te odmiany świetnie nadają się do mieszanek warzywnych, są łagodniejsze i niezbyt gorzkie. Dodaj wiśnie, cebulę i czosnek do awokado.
Krok 8:
Pokrój warzywa tak drobno, jak to możliwe. Możesz użyć pietruszki, kopru, bazylii lub kolendry. W przepisie wziąłem koperek i pietruszkę. Dopraw sałatkę oliwą z oliwek i wymieszaj. Spróbuj ponownie, dodaj sól i dodaj trochę soku z cytryny, jeśli to konieczne.
Krok 9:
Sałatka jest gotowa!
sałatkę można podawać od razu lub schłodzić przez chwilę w lodówce.
często robię taką mieszankę na śniadanie, tylko w tym przypadku wykluczam cebulę i czosnek. Podawaj sałatkę na tostowym chlebie tostowym lub z plasterkami świeżego bochenka, do porannej filiżanki kawy lub herbaty będzie to wspaniały dodatek.
awokado i wiśnie doskonale komponują się z rybami i ryżem, więc taką sałatkę można bezpiecznie zaoferować, jeśli masz w menu dania rybne lub gotowane zboża.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g