skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty. Do sałatki idealna jest młoda biała kapusta lub szpic (w przepisie zastosowano szpic). Przede wszystkim obierz marchewki i cebulę, Usuń zewnętrzne twarde arkusze z kapusty. Opłucz wszystkie warzywa i zioła w czystej wodzie.
Krok 2:
Pokrój kapustę w cienkie paski, Wyślij do salaterki.
Krok 3:
Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub koreańskiej tarce do marchwi.
Krok 4:
Posiekaj szalotkę cienkimi piórami. Plik sałatka może być używany zamiast szalotki czerwona lub biała cebula sałatkowa. Te odmiany cebuli świetnie nadają się do sałatek warzywnych, mają mniej intensywny smak niż zwykła cebula i nie są gorzkie.
Krok 5:
Pokrój ogórek w cienkie plasterki. Jeśli masz mały młody ogórek, możesz go posiekać w pierścienie.
Krok 6:
Zmiażdż wątrobę dorsza widelcem na kawałki o różnych rozmiarach. Nie przesadzaj, wątroba nie powinna zamieniać się w owsiankę. Wyślij kawałki wątroby do warzyw. Skrop sałatkę olejem, w którym był dorsz. Jeśli chcesz uzyskać mniej tłuste i mniej kaloryczne danie, możesz w ogóle nie używać oleju. Sama wątroba jest tłusta i wysokokaloryczna, może być wystarczająca bez dodawania olejów roślinnych.
Krok 7:
Pokrój warzywa na małe i dodaj do wszystkich składników. W przepisie użyłem koperku, pietruszka i zielona cebula również dobrze się tutaj sprawdzają. Sól sałatkę do smaku i pieprz według uznania.
Krok 8:
Wymieszaj sałatkę przed podaniem. Danie gotowe, można podawać!
Sałatka z warzywami i wątróbką dorsza okazuje się bardzo smaczna, sycąca i jednocześnie zdrowa.
głównym korzystnym składnikiem wątroby jest olej rybny. Zawiera również ważne witaminy, takie jak K, A, D i pierwiastki śladowe.
ale pomimo wszystkich swoich korzystnych właściwości, ten produkt nie jest zalecany do spożywania zbyt często. Raz w tygodniu wystarczy, aby uzupełnić organizm niezbędnymi użytecznymi substancjami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Wątroba dorsza w oleju - 613 kcal/100g
- Młoda kapusta - 27 kcal/100g