Sałatka z młodej kapusty i wątróbki dorsza

soczysta, aromatyczna i pyszna sałatka! Wątroba dorsza jest zdrowa i smaczna. Przygotuj sałatkę z młodej kapusty z dodatkiem wątroby, spróbuj nowego smaku. Taka sałatka może służyć jako lekka kolacja lub jako dodatek do dań ziemniaczanych.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 65 % 15 g
węglowodany 17 % 4 g
162 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty. Do sałatki idealna jest młoda biała kapusta lub szpic (w przepisie zastosowano szpic). Przede wszystkim obierz marchewki i cebulę, Usuń zewnętrzne twarde arkusze z kapusty. Opłucz wszystkie warzywa i zioła w czystej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój kapustę w cienkie paski, Wyślij do salaterki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub koreańskiej tarce do marchwi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posiekaj szalotkę cienkimi piórami. Plik sałatka może być używany zamiast szalotki czerwona lub biała cebula sałatkowa. Te odmiany cebuli świetnie nadają się do sałatek warzywnych, mają mniej intensywny smak niż zwykła cebula i nie są gorzkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój ogórek w cienkie plasterki. Jeśli masz mały młody ogórek, możesz go posiekać w pierścienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiażdż wątrobę dorsza widelcem na kawałki o różnych rozmiarach. Nie przesadzaj, wątroba nie powinna zamieniać się w owsiankę. Wyślij kawałki wątroby do warzyw. Skrop sałatkę olejem, w którym był dorsz. Jeśli chcesz uzyskać mniej tłuste i mniej kaloryczne danie, możesz w ogóle nie używać oleju. Sama wątroba jest tłusta i wysokokaloryczna, może być wystarczająca bez dodawania olejów roślinnych.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój warzywa na małe i dodaj do wszystkich składników. W przepisie użyłem koperku, pietruszka i zielona cebula również dobrze się tutaj sprawdzają. Sól sałatkę do smaku i pieprz według uznania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj sałatkę przed podaniem. Danie gotowe, można podawać!

Sałatka z warzywami i wątróbką dorsza okazuje się bardzo smaczna, sycąca i jednocześnie zdrowa.  

głównym korzystnym składnikiem wątroby jest olej rybny. Zawiera również ważne witaminy, takie jak K, A, D i pierwiastki śladowe. 

ale pomimo wszystkich swoich korzystnych właściwości, ten produkt nie jest zalecany do spożywania zbyt często. Raz w tygodniu wystarczy, aby uzupełnić organizm niezbędnymi użytecznymi substancjami.

smacznego!





kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Wątroba dorsza w oleju - 613   kcal/100g
  • Młoda kapusta - 27   kcal/100g

Podobne przepisy