sok brzozowy na zimę

bardzo zdrowy naturalny napój na zimę! Wiosną niektórzy ludzie spieszą się do lasu, aby zdobyć magazyn witamin, takich jak sok brzozowy. Ten napój rzeczywiście zawiera ogromną ilość witamin i składników odżywczych potrzebnych ludzkiemu organizmowi. Ale ten napój jest sezonowy, więc niektórzy miłośnicy soku brzozowego przygotowują go na przyszłość na zimę. Oczywiście teraz sok brzozowy można kupić prawie przez cały rok w sklepie, ale jaka jest jego jakość i gdzie jest wydobywany, trzeba się tylko domyślać. Niektórzy uważają, że ekstrakcja soku brzozowego powoduje znaczne szkody w przyrodzie, niszczy drzewa. Ale przy prawidłowym zbieraniu i gojeniu rany po zebraniu na brzozie żadne drzewo nie cierpi. Musisz znać kilka zasad zbierania soku brzozowego. Zbyt młode, cienkie brzozy nie nadają się do zbierania, mają mało soku, a zbieranie soku może zaszkodzić drzewu, a także starym brzozom, ich sok zawiera już goryczkę.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 1-7 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 16 g
63 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najdłuższym procesem zbierania soku brzozowego jest jego zbieranie. Aby zebrać sok, musisz zrobić mały otwór na pniu i włożyć do niego patyk, przez który sok wpadnie do pojemnika. Lepiej zbierać sok wczesnym rankiem. Po zebraniu rana na brzozie musi być pokryta varem ogrodowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Istnieje wiele różnych sposobów przygotowania soku brzozowego na zimę, z różnymi dodatkami: cytryną, pomarańczami, czarną porzeczką, jagodami berberysu, dziką różą i innymi. Najprostszy klasyczny jest bardziej popularny. Potrzebne będą tylko trzy składniki: sok brzozowy, kwas cytrynowy i cukier. Wlej sok brzozowy do emaliowanej patelni, podpal, zagotuj, Usuń powstałą żółtą pianę łyżką cedzakową z powierzchni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i kwas cytrynowy, pozwól im się rozpuścić przy ciągłym mieszaniu. Wyłącz ogień. Sterylizujemy słoiki o wymaganej objętości w jeden z wygodnych sposobów: w łaźni wodnej, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Umyj pokrywki, zagotuj i wysusz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sok brzozowy do przygotowanych słoików. Natychmiast zamknij pokrywki. Odwróć je do góry nogami, pozostaw pod ciepłym kocem, aż całkowicie ostygną w temperaturze pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmujemy słoiki z sokiem brzozowym do przechowywania w lodówce, spiżarni lub innym chłodnym miejscu. Sok z kwasem cytrynowym i cukrem jest bardzo smaczny, zwłaszcza schłodzony. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sok brzozowy - 24   kcal/100g

Podobne przepisy