Jak szybko ugotować buraki w kuchence mikrofalowej w torbie

proste, szybkie, bez żmudnego czekania i brudnych naczyń! Wcześniej, podobnie jak wielu, miałem specjalny rondel do warzyw korzeniowych. Brudny brązowo-bordowy nalot i to wszystko... teraz gotuję buraki tylko w ten sposób! Minimalny czas gotowania i brak brudnych naczyń. Najważniejsze jest, aby wybrać odpowiednie buraki
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 85 % 11 g
49 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak szybko ugotować buraki? Przygotuj małe rośliny okopowe. Jakkolwiek chcesz, ale pięć małych buraków będzie gotowych szybciej niż jeden ogromny burak odmiany "Giantella". Dlatego duże warzywa najlepiej zostawić w sklepie. Dokładnie umyj buraki pod bieżącą wodą. Nie odcinaj jeszcze końcówek po obu stronach. Przygotuj rękaw do pieczenia i kilka specjalnych zacisków, jeśli są w zestawie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Użyj noża, aby nakłuć buraki dookoła w kilku miejscach. Jest to konieczne, aby przyspieszyć jego gotowanie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zapakuj buraki do torby i zaciśnij końce po obu stronach za pomocą zacisków. Jeśli nie ma ich w zestawie, po prostu zawiąż węzły mocniej. W górnej części torby wykonaj kilka otworów przelotowych bez dotykania dolnej części torby. Jeśli nie zostanie to zrobione, pakiet może następnie pęknąć z ogłuszającą bawełną z dużej ilości pary w środku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umieść torbę bezpośrednio na szklanej tacy kuchenki mikrofalowej i gotuj przez dwie minuty przy mocy 800 watów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie zrób sobie przerwę od gotowania na około minutę, aby piekarnik trochę ostygł. Następnie ponownie włącz piekarnik na dwie minuty. I znowu zrób sobie przerwę na kilka minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz zrozumieć, czy buraki są gotowe, czy nie, przekłuwając je nożem. Gotowe warzywo powinno łatwo się zsuwać. Gotowałem Moje przez około 8 minut, ale czas gotowania może się znacznie różnić w zależności od wielkości i liczby warzyw korzeniowych.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy buraki są gotowe, przenieś je na ruszt i pokrój torebkę nożem. Delikatnie: opakowanie jest pełne gorącej pary, nie poparz rąk. Buraki całkowicie ostudzić, po czym są gotowe do czyszczenia i dalszej pracy.

buraki gotowane w ten sposób są całkowicie nie do odróżnienia od buraków gotowanych w wodzie. Ten sam smak, ta sama struktura. Możesz podawać go po prostu jako dodatek i przygotować z nim sałatkę.

smacznego!

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą stroną gąbki do naczyń pod bieżącą wodą.

pamiętaj, że kuchenki mikrofalowe nie działają w ten sam sposób. Czas gotowania i zalecana moc mogą różnić się od podanych w przepisie. Przeczytaj instrukcje dotyczące urządzenia i weź pod uwagę specyfikę swojego sprzętu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g

Podobne przepisy