marynowane pieczarki szybko w domu

najszybszy i najłatwiejszy sposób na marynowanie grzybów! Szybko marynujemy pieczarki! Nie spędzisz nawet pół godziny, a wynik zrobi na Tobie wrażenie! Z pół kilograma pieczarek uzyskuje się jeden mały szklany słoik, który rodzina składająca się z 3-4 osób zjada podczas jednej kolacji!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 3 g
tłuszcze 62 % 8 g
węglowodany 15 % 2 g
94 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki do gotowania marynowanych pieczarek w domu. Powinieneś ostrożnie podchodzić do wyboru grzybów, szczególnie ważne jest, aby wziąć pod uwagę ich wielkość. Lepiej jest kupić te same, równe, średniej wielkości pieczarki, ponieważ zbyt małe grzyby znacznie się zmniejszają podczas gotowania, a zbyt duże będą musiały zostać pocięte na kawałki, ponieważ mogą nie zmieścić się w pięknych słoikach, a jedzenie dużych grzybów jest mniej wygodne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszym krokiem jest przygotowanie przyszłej marynaty. Aby to zrobić, wlej wodę i ocet stołowy 9% do rondla, dodaj sól i cukier, włóż ziarna pieprzu, goździki i liście laurowe, rozłóż czosnek, po pokrojeniu goździków na małe talerze i wlej olej roślinny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnym krokiem jest przygotowanie samych pieczarek do gotowania. Grzyby umyć szybkimi ruchami pod bieżącą wodą z piasku i innych zanieczyszczeń, w razie potrzeby dla większej estetyki usunąć tak zwaną "spódnicę". Jeśli pieczarki są bardzo duże, na tym etapie należy je pokroić na kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś przygotowane pieczarki do rondla z marynatą. Jak widać na zdjęciu, tylko pierwszy rząd pieczarek dotyka marynaty, ale nie martw się, podczas gotowania pieczarki uwolnią swoją wilgoć i zmniejszą rozmiar, dzięki czemu wszystkie grzyby będą dobrze gotowane w aromatycznej marynacie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść garnek z grzybami na kuchence i zagotuj marynatę. Po ugotowaniu gotuj grzyby przez 7 minut, czasami mieszając pieczarki. Jak widać, wszystkie grzyby są dobrze ułożone na dnie garnka w jednym rzędzie i dobrze ugotowane w marynacie. Po upływie czasu zdejmij patelnię z ognia, usuń powstałą pianę z powierzchni marynaty i pozwól grzybom z marynatą całkowicie ostygnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś schłodzone grzyby do wysterylizowanego szklanego słoika, zalej pachnącą marynatą z czosnkiem i przyprawami, zamknij słoik pokrywką i wstaw do lodówki na noc. Pieczarki przygotowane według tego przepisu można przechowywać w lodówce przez kolejne 2-3 tygodnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy