skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki do gotowania marynowanych pieczarek w domu. Powinieneś ostrożnie podchodzić do wyboru grzybów, szczególnie ważne jest, aby wziąć pod uwagę ich wielkość. Lepiej jest kupić te same, równe, średniej wielkości pieczarki, ponieważ zbyt małe grzyby znacznie się zmniejszają podczas gotowania, a zbyt duże będą musiały zostać pocięte na kawałki, ponieważ mogą nie zmieścić się w pięknych słoikach, a jedzenie dużych grzybów jest mniej wygodne.
Krok 2:
Pierwszym krokiem jest przygotowanie przyszłej marynaty. Aby to zrobić, wlej wodę i ocet stołowy 9% do rondla, dodaj sól i cukier, włóż ziarna pieprzu, goździki i liście laurowe, rozłóż czosnek, po pokrojeniu goździków na małe talerze i wlej olej roślinny.
Krok 3:
Następnym krokiem jest przygotowanie samych pieczarek do gotowania. Grzyby umyć szybkimi ruchami pod bieżącą wodą z piasku i innych zanieczyszczeń, w razie potrzeby dla większej estetyki usunąć tak zwaną "spódnicę". Jeśli pieczarki są bardzo duże, na tym etapie należy je pokroić na kawałki.
Krok 4:
Przenieś przygotowane pieczarki do rondla z marynatą. Jak widać na zdjęciu, tylko pierwszy rząd pieczarek dotyka marynaty, ale nie martw się, podczas gotowania pieczarki uwolnią swoją wilgoć i zmniejszą rozmiar, dzięki czemu wszystkie grzyby będą dobrze gotowane w aromatycznej marynacie.
Krok 5:
Umieść garnek z grzybami na kuchence i zagotuj marynatę. Po ugotowaniu gotuj grzyby przez 7 minut, czasami mieszając pieczarki. Jak widać, wszystkie grzyby są dobrze ułożone na dnie garnka w jednym rzędzie i dobrze ugotowane w marynacie. Po upływie czasu zdejmij patelnię z ognia, usuń powstałą pianę z powierzchni marynaty i pozwól grzybom z marynatą całkowicie ostygnąć.
Krok 6:
Przenieś schłodzone grzyby do wysterylizowanego szklanego słoika, zalej pachnącą marynatą z czosnkiem i przyprawami, zamknij słoik pokrywką i wstaw do lodówki na noc. Pieczarki przygotowane według tego przepisu można przechowywać w lodówce przez kolejne 2-3 tygodnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g