placki drożdżowe z zieloną cebulą i jajkiem w piekarniku

puszyste domowe paszteciki z letnim nadzieniem. Teraz placki z zieloną cebulą i jajkiem można przygotować o każdej porze roku. Ale latem zielona cebula jest najświeższa i najbardziej soczysta. Przed przygotowaniem nadzienia można go lekko dusić na oleju roślinnym. Po upieczeniu cebula traci gorycz.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 9 g
tłuszcze 23 % 10 g
węglowodany 56 % 24 g
227 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz niezbędne składniki do przygotowania ciasta drożdżowego z zieloną cebulą i jajkiem w piekarniku. Produkty powinny być temperaturą pokojową. Lepiej jest wziąć mąkę najwyższej jakości, dobrze nadaje się do przygotowania ciasta drożdżowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę przez drobne sito. To wzbogaci mąkę w tlen. Ciasto będzie łatwiejsze do podniesienia i będzie bardziej przewiewne i bujne.Weź szerokie naczynia, aby mąka nie wylała się na stół podczas przesiewania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej drożdże i 1 łyżeczkę do małej miski.cukier. Napełnij wodą, wymieszaj. Pozostaw mieszaninę na 10-15 minut, aby drożdże się aktywowały. W tym czasie na powierzchni tworzy się Piankowa Czapka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby zrobić ciasto, weź Głębokie, stabilne naczynie. Dlaczego właśnie taka? Wygodniej jest wyrabiać ciasto w stabilnej misce. A wystarczająca głębokość da testowi możliwość wspinania się i & quot;nie uciekaj & quot; przez krawędzie. W misce ubij jajko solą i pozostałym cukrem, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Lekko podgrzej mleko, pomoże to szybciej wyrosnąć ciastu. Połącz mleko z ubitym jajkiem, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj odpowiednie drożdże, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej olej roślinny, aby ciasto było bardziej miękkie. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mąkę do płynnej mieszanki. Możesz to zrobić przez sito. Ponowne przesiewanie mąki do ciasta nie będzie zbyteczne. Nie dodawaj całej mąki na raz, wlej około 3/4 całkowitej ilości mąki, wymieszaj łyżką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto będzie bardzo lepkie i lepkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie w małych porcjach podsiać mąkę, jednocześnie mieszając ciasto już rękami. Mąka może wymagać nieco mniej lub więcej.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto jest miękkie, delikatne, lekko przyklejone do dłoni. Nie dodawaj zbyt dużo mąki, aby ciasto nie było ciężkie i strome. Przykryj ciasto ręcznikiem, aby się nie zacierało. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1-1, 5 godziny. Czas wzrostu będzie zależał od aktywności drożdży i temperatury otoczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W międzyczasie przygotuj nadzienie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Jajka zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Gotuj jajka na twardo przez 7 do 8 minut. Schłodzić jajka w zimnej wodzie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dymkę opłucz pod zimną wodą, osusz, drobno posiekaj. Pamiętaj trochę o cebuli za pomocą pchnięcia, aby była bardziej soczysta.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Schłodzone jajka obrać ze skorupek, pokroić w drobną kostkę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    W wygodnym pojemniku połącz zieloną cebulę i jajka, sól, wymieszaj.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ciasto dobrze pasowało, zwiększyło objętość prawie 2,5 razy. Wziąłem największą miskę, ale mimo to ciasto nie miało wystarczająco dużo miejsca, ale też nie uciekło).

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ciasto delikatnie zmiażdżyć, ułożyć na stole posypanym mąką. Jednocześnie ręce można również odkurzyć mąką lub nasmarować olejem roślinnym, aby ciasto nie przylegało do rąk. Podziel ciasto na równe części w zależności od pożądanej wielkości pasztecików. Przykryj kawałki ciasta ręcznikiem, aby nie wyschły podczas formowania ciasta.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozwałkuj każdą część ciasta na okrągłą tortillę.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Połóż nadzienie na środku tortilli.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Uformuj placek w pożądany kształt, dobrze ściśnij krawędzie. W ten sposób uformuj Pozostałe placki.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Uformowane placki połóż na arkuszu pokrytym naoliwionym pergaminem. Pamiętaj, aby pozostawić odległość między ciastami, ponieważ podczas pieczenia wzrosną. Pozostaw paszteciki na 15 minut.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ubij jajko widelcem, aż będzie gładkie.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Posmaruj placki ubitym jajkiem, aby po upieczeniu nabrały ładnego rumieńca.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Piecz placki w piekarniku nagrzanym do 180C przez 20-25 minut, aż będą rumiane. Czas pieczenia będzie zależał od charakterystyki piekarnika, więc może się różnić.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Podawaj paszteciki na ciepło. Smacznego!

--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości, przeczytaj ten artykuł .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy