placki drożdżowe smażone na patelni

pyszne smażone placki z ulubionym nadzieniem dla ciebie. Ciasta są bardzo proste i szybkie z najprostszych produktów, które są w każdym domu. Nadzienie może być dowolne i nie są przygotowywane w piekarniku, ale smażone na patelni. To wspaniałe śniadanie lub przekąska dla całej rodziny.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 9 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 69 % 43 g
299 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania placków drożdżowych na patelni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Takie ciasta można zrobić z absolutnie dowolnym nadzieniem, najważniejsze jest to, że jest całkowicie gotowe. Oznacza to, że jeśli chcesz ciasta z mięsem, musisz je wstępnie usmażyć, aż będzie ugotowane. A także można je zrobić ze słodkim nadzieniem. Dzisiaj zrobię placki z ziemniakami. Aby to zrobić, ugotowałem ziemniaki, zmiażdżyłem je i dodałem cebulę smażoną na maśle. Wszystko wymieszałem, posoliłem do smaku i ostudziłem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej trochę mleko, ale nie za bardzo, bo inaczej zabijemy drożdże. Wlej ciepłe mleko do miski, dodaj drożdże i cukier. Wszystko mieszamy do uzyskania jednorodnej cieczy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej 3 łyżki mąki do miski z mlekiem i drożdżami. Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj miskę czystą szmatką i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut. W tym czasie drożdże powinny zacząć działać i tworzyć gęstą pianę. Jeśli tak się nie stanie, drożdże nie nadają się do późniejszego wykorzystania.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozbij jajko do osobnej miski i wymieszaj widelcem lub trzepaczką, aż będzie gładkie. Wlej połowę jajka do odpowiednich drożdży i dodaj sól, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz przesiać 1 szklankę mąki do miski z masą drożdżową i zagnieść ciasto. Będzie lepki, ale w porządku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej olej roślinny do ciasta i ponownie ugniataj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz stopniowo dodawaj pozostałą mąkę i zagniataj miękkie ciasto. Leżymy na stole przez 5 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podziel ciasto na dwanaście identycznych części i zwiń je w kulki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj każdą piłkę w cienkie ciasto.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Kładziemy nadzienie na każdą tortillę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Łączymy przeciwległe krawędzie i wykonujemy zaczepy na całej długości.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Odwróć placki szwem w dół i lekko dociśnij górę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Takie właśnie mamy.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej olej roślinny na patelnię o wysokości około jednego centymetra i podgrzej na średnim ogniu. Sprawdzanie oleju pod kątem gotowości jest bardzo proste. Weź zwykły wermiszel i zanurz go w oleju, jeśli stanie się biały i utworzą się na nim bąbelki, olej jest gotowy do smażenia. Umieść placki na patelni szwem w dół, zmniejsz ogień i smaż przez 3-5 minut z każdej strony, aż będą złote.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wyjmij gotowe placki z patelni i połóż je na talerzu z serwetką, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Podawaj nasze smażone placki na patelni na ciepło lub na zimno z mlekiem, herbatą lub kawą.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy