barszcz ze świeżą kapustą buraczaną i mięsem

najsmaczniejszy, bogaty, gęsty, cała rodzina na lunch! Barszcz ze świeżą kapustą, burakami i mięsem według tego przepisu gotuję od bardzo dawna. Podoba mi się, ponieważ smak jest harmonijny i zrównoważony. Barszcz jest szczególnie dobry następnego dnia, kiedy jest dobrze zaparzony!
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 40 % 4 g
51 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować barszcz ze świeżą kapustą, burakami i mięsem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź świeżą kapustę. Dobrze umyj warzywa z brudu i obierz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wieprzowina może być używana w dowolnej części. Ale jeśli ugotujesz wieprzowinę na kości, bulion okaże się bardziej bogaty. Umieść wieprzowinę w zimnej wodzie, zagotuj i gotuj przez 1-1,5 godziny. Podczas gotowania usuń piankę, która się pojawi. Odcedź gotowy bulion. Pokrój mięso na kawałki i wróć do garnka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj kapustę i pokrój ziemniaki na kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż kapustę i ziemniaki do garnka z wrzącym bulionem i gotuj przez około 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż cebulę i marchewkę przez 4-5 minut na małym ogniu. Następnie dodaj pokrojone pomidory do smażenia. Smaż wszystko razem przez kolejne 3-4 minuty. W tym czasie pomidory wypuszczą sok i staną się miękkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż gotową pieczeń do rondla.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Osobno podsmaż starte buraki. Dodaj do niego trochę koncentratu pomidorowego. Nada barszczowi lekką kwaskowatość i bogaty kolor. Pieczenie buraków zajmie kolejne 5-7 minut. Podczas smażenia nieznacznie się zmniejszy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż smażone buraki do garnka. Dodaj liść laurowy. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Wymieszaj, zagotuj i zdejmij z ognia. Nie trzeba gotować barszczu z burakami. Z tego straci kolor. Przykryj gotowy Barszcz pokrywką i odstaw na 15-20 minut, aby trochę się zaparzył.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podawaj gotowy Barszcz udekorowany ziołami i dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.

oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Zielona kapusta - 46   kcal/100g
  • Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal / 100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal / 100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy