skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować barszcz ze świeżą kapustą, burakami i mięsem? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Weź świeżą kapustę. Dobrze umyj warzywa z brudu i obierz.
Krok 2:
Wieprzowina może być używana w dowolnej części. Ale jeśli ugotujesz wieprzowinę na kości, bulion okaże się bardziej bogaty. Umieść wieprzowinę w zimnej wodzie, zagotuj i gotuj przez 1-1,5 godziny. Podczas gotowania usuń piankę, która się pojawi. Odcedź gotowy bulion. Pokrój mięso na kawałki i wróć do garnka.
Krok 3:
Posiekaj kapustę i pokrój ziemniaki na kawałki.
Krok 4:
Włóż kapustę i ziemniaki do garnka z wrzącym bulionem i gotuj przez około 15 minut.
Krok 5:
W tym czasie drobno posiekaj cebulę i zetrzyj marchewki.
Krok 6:
Smaż cebulę i marchewkę przez 4-5 minut na małym ogniu. Następnie dodaj pokrojone pomidory do smażenia. Smaż wszystko razem przez kolejne 3-4 minuty. W tym czasie pomidory wypuszczą sok i staną się miękkie.
Krok 7:
Włóż gotową pieczeń do rondla.
Krok 8:
Osobno podsmaż starte buraki. Dodaj do niego trochę koncentratu pomidorowego. Nada barszczowi lekką kwaskowatość i bogaty kolor. Pieczenie buraków zajmie kolejne 5-7 minut. Podczas smażenia nieznacznie się zmniejszy.
Krok 9:
Włóż smażone buraki do garnka. Dodaj liść laurowy. Do smaku dodaj trochę soli i przyprawy. Wymieszaj, zagotuj i zdejmij z ognia. Nie trzeba gotować barszczu z burakami. Z tego straci kolor. Przykryj gotowy Barszcz pokrywką i odstaw na 15-20 minut, aby trochę się zaparzył.
Krok 10:
Podawaj gotowy Barszcz udekorowany ziołami i dodaj łyżkę kwaśnej śmietany. Smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
koncentrat pomidorowy w tym przepisie można zastąpić pomidorami we własnym soku, świeżymi pomidorami lub keczupem.
oprócz wieprzowiny w tym daniu można użyć dowolnego innego mięsa. Pamiętaj, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Na przykład wołowina gotuje się dłużej niż wieprzowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk jest mniejszy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal / 100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal / 100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g