Sałatka z jajkiem szczawiowym i ogórkiem

najłatwiejszy, najsmaczniejszy i najprostszy, z morzem witamin! Sałatka ze szczawiem, jajkiem i ogórkiem to smak i jasność lata na talerzu. Okazuje się niesamowicie soczysty, świeży i pachnący. Taka sałatka posłuży jako niezależna kolacja dla tych, którzy przestrzegają prawidłowego odżywiania lub uzupełniają dania mięsne i rybne.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 78 % 25 g
węglowodany 6 % 2 g
246 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę ze szczawiem, jajkiem i ogórkiem? Będziesz potrzebował prostego zestawu produktów, przygotuj je z wyprzedzeniem. Jajka zalać zimną wodą i gotować. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj jajka przez około dziesięć minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę, warzywa, dobrze umyj ogórek. Dokładnie spłucz arkusze świeżego szczawiu pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Dodaję więcej arkuszy szpinaku do tej sałatki, ale możesz tego nie robić.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli zdecydujesz się dodać szpinak, odetnij łodygi z arkuszy szpinaku. Pokrój liście w średniej wielkości paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój liście szczawiu w podobny sposób.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój cebulę na pół, posiekaj każdą połowę cienkimi piórami (w razie potrzeby możesz pokroić w cienkie półpierścienie).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka na twardo ostudzić i obrać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój je na ćwiartki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na talerzu lub w salaterce ułóż pierwszą warstwę szpinaku, następnie szczawiu, pokrojonego w kostkę ogórka, cebuli i oliwek(lub oliwek).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż jajka na wierzchu, polej olejem, solą i pieprzem ziele angielskie.

kilka słów o tym, dlaczego moim zdaniem warto dodać szpinak do tej sałatki. Jest to bardzo przydatna roślina, zawiera dużą ilość witamin i minerałów, takich jak: A, B2, B6, C, E, K, magnez, żelazo, wapń, nikotyna i kwasy tłuszczowe omega-3 i tak dalej.

w dzisiejszych czasach szpinak można znaleźć w prawie każdym supermarkecie lub uprawiać w ogrodzie lub na parapecie.

szczaw z kolei nie jest gorszy od szpinaku pod względem korzystnych właściwości, zawiera kwasy organiczne, sole mineralne, witaminy i tak dalej.

wskazówka: przed podaniem dobrze wymieszaj wszystkie składniki sałatki, spróbuj soli.

czasami dodaję do sałatki świeżo wyciśnięty sok z cytryny i używam oliwy z oliwek zamiast warzyw, dzięki czemu smak staje się, jak sądzę, jeszcze jaśniejszy.

smacznego!

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Szalotka - 72   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy