skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę ze szczawiem, jajkiem i ogórkiem? Będziesz potrzebował prostego zestawu produktów, przygotuj je z wyprzedzeniem. Jajka zalać zimną wodą i gotować. Po ugotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj jajka przez około dziesięć minut.
Krok 2:
Obierz cebulę, warzywa, dobrze umyj ogórek. Dokładnie spłucz arkusze świeżego szczawiu pod bieżącą wodą i osusz ręcznikami papierowymi. Dodaję więcej arkuszy szpinaku do tej sałatki, ale możesz tego nie robić.
Krok 3:
Jeśli zdecydujesz się dodać szpinak, odetnij łodygi z arkuszy szpinaku. Pokrój liście w średniej wielkości paski.
Krok 4:
Pokrój liście szczawiu w podobny sposób.
Krok 5:
Pokrój cebulę na pół, posiekaj każdą połowę cienkimi piórami (w razie potrzeby możesz pokroić w cienkie półpierścienie).
Krok 6:
Jajka na twardo ostudzić i obrać.
Krok 7:
Pokrój je na ćwiartki.
Krok 8:
Na talerzu lub w salaterce ułóż pierwszą warstwę szpinaku, następnie szczawiu, pokrojonego w kostkę ogórka, cebuli i oliwek(lub oliwek).
Krok 9:
Ułóż jajka na wierzchu, polej olejem, solą i pieprzem ziele angielskie.
kilka słów o tym, dlaczego moim zdaniem warto dodać szpinak do tej sałatki. Jest to bardzo przydatna roślina, zawiera dużą ilość witamin i minerałów, takich jak: A, B2, B6, C, E, K, magnez, żelazo, wapń, nikotyna i kwasy tłuszczowe omega-3 i tak dalej.
w dzisiejszych czasach szpinak można znaleźć w prawie każdym supermarkecie lub uprawiać w ogrodzie lub na parapecie.
szczaw z kolei nie jest gorszy od szpinaku pod względem korzystnych właściwości, zawiera kwasy organiczne, sole mineralne, witaminy i tak dalej.
wskazówka: przed podaniem dobrze wymieszaj wszystkie składniki sałatki, spróbuj soli.
czasami dodaję do sałatki świeżo wyciśnięty sok z cytryny i używam oliwy z oliwek zamiast warzyw, dzięki czemu smak staje się, jak sądzę, jeszcze jaśniejszy.
smacznego!
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Szalotka - 72 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g