skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mojito na zimę? Przygotuj składniki tego wspaniałego napoju. Latem, kiedy zielony agrest dojrzewa na stronie, możesz sobie i domownikom rozpieszczać ich co najmniej codziennie. Pozostaje tylko zebrać trochę jagód. A jeśli mięta rośnie również na łóżku, napój okaże się jeszcze zdrowszy i bardziej naturalny. Będziesz musiał kupić cytrynę, chyba że jest również uprawiana w domu. Zimą można używać mrożonych
Krok 2:
Jagody agrestu myjemy pod bieżącą wodą, należy je wrzucić do durszlaka i pozwolić wodzie całkowicie spłynąć. Aby jagody w napoju wyglądały piękniej, lepiej odciąć ogony jagód po obu stronach, ale w zasadzie nie jest to konieczne, nie wpływają na smak napoju.
Krok 3:
Cytryna jest dobra do mycia, jeśli jest kupiona w sklepie, lepiej umyć ją mydłem, aby usunąć płytkę nazębną ze skóry owocu, ponieważ cytryna jest krojona i używana razem ze skórką na kompot. Pokrój cytrynę w cienkie plasterki. jeśli nie ma pod ręką cytryny, można ją zastąpić zwykłym kwasem cytrynowym, dodając do napoju w ilości 1 łyżeczki na trzylitrowy słoik.
Krok 4:
W czystych (umytych sodą) i wysterylizowanych słoikach wkładamy jagody agrestu, plasterki cytryny oraz miętę umytą i wysuszoną na ręczniku papierowym, kto nie lubi tak pikantnych ziół jak mięta, może dodać do niego kilka liści tego zioła.
Krok 5:
Napełnij zawartość słoików wrzącą czystą wodą do szyi, przykryj słoiki czystymi pokrywkami i pozostaw na 25 minut. Pokrywy nie muszą być szczelnie zamknięte.
Krok 6:
Następnie wlej wodę ze słoików do rondla, wlej cukier, podpal i zagotuj. Wymieszaj roztwór łyżką, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Wyłącz ogień.
Krok 7:
Wlej agrest ze słodką wrzącą marynatą z miętą i cytryną do słoików. Zamykamy lub zwijamy słoiki sterylizowanymi czystymi pokrywkami, jeśli robimy ten napój na zimę, owijamy słoiki ciepłym kocem i pozostawiamy w cieple na dwa dni, aż całkowicie ostygną i przechowujemy w spiżarni. Lub bez zwijania puszek, schładzamy napój w lodówce, wlewamy do szklanek i podajemy do stołu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agrest - 43 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g