kompot agrestowy mojito na zimę

Chcesz letniego Mojito zimą? A jeśli dodasz trochę rumu? Mojito na zimę to pyszny kompot, który nie tylko dobrze gasi pragnienie w letnim upale, ale także przypomni lato zimą. Jeśli przygotujesz takie mojito na przyszłość. Bardzo nietypowy i przyjemny w smaku okazuje się kompot agrestowy z cytryną i miętą, a jeśli dodasz do niego trochę rumu, otrzymasz prawdziwe Mojito.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 23 g
92 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mojito na zimę? Przygotuj składniki tego wspaniałego napoju. Latem, kiedy zielony agrest dojrzewa na stronie, możesz sobie i domownikom rozpieszczać ich co najmniej codziennie. Pozostaje tylko zebrać trochę jagód. A jeśli mięta rośnie również na łóżku, napój okaże się jeszcze zdrowszy i bardziej naturalny. Będziesz musiał kupić cytrynę, chyba że jest również uprawiana w domu. Zimą można używać mrożonych

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jagody agrestu myjemy pod bieżącą wodą, należy je wrzucić do durszlaka i pozwolić wodzie całkowicie spłynąć. Aby jagody w napoju wyglądały piękniej, lepiej odciąć ogony jagód po obu stronach, ale w zasadzie nie jest to konieczne, nie wpływają na smak napoju.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cytryna jest dobra do mycia, jeśli jest kupiona w sklepie, lepiej umyć ją mydłem, aby usunąć płytkę nazębną ze skóry owocu, ponieważ cytryna jest krojona i używana razem ze skórką na kompot. Pokrój cytrynę w cienkie plasterki. jeśli nie ma pod ręką cytryny, można ją zastąpić zwykłym kwasem cytrynowym, dodając do napoju w ilości 1 łyżeczki na trzylitrowy słoik.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W czystych (umytych sodą) i wysterylizowanych słoikach wkładamy jagody agrestu, plasterki cytryny oraz miętę umytą i wysuszoną na ręczniku papierowym, kto nie lubi tak pikantnych ziół jak mięta, może dodać do niego kilka liści tego zioła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij zawartość słoików wrzącą czystą wodą do szyi, przykryj słoiki czystymi pokrywkami i pozostaw na 25 minut. Pokrywy nie muszą być szczelnie zamknięte.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej wodę ze słoików do rondla, wlej cukier, podpal i zagotuj. Wymieszaj roztwór łyżką, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Wyłącz ogień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej agrest ze słodką wrzącą marynatą z miętą i cytryną do słoików. Zamykamy lub zwijamy słoiki sterylizowanymi czystymi pokrywkami, jeśli robimy ten napój na zimę, owijamy słoiki ciepłym kocem i pozostawiamy w cieple na dwa dni, aż całkowicie ostygną i przechowujemy w spiżarni. Lub bez zwijania puszek, schładzamy napój w lodówce, wlewamy do szklanek i podajemy do stołu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agrest - 43   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy