skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować zupę z pstrąga? Przygotuj składniki. Oczyść pstrąga z łusek, wypatrosz i pokrój. Do zupy użyłam ogona ryby, steku i głowy. Wcześniej usuń skrzela, w przeciwnym razie zupa będzie gorzka. Możesz także użyć grzbietów ryb. Resztę tuszy możesz włożyć do zamrażarki i upiec na obiad w przyszłości. Jeśli używasz mrożonych ryb, rozmroź je wcześniej na dolnej półce lodówki lub w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Włóż rybę, ziele angielskie, 1 łyżkę.l sól. Wlej przefiltrowaną wodę wysokiej jakości. Zagotuj bulion, gotuj przez około 30 minut. Pamiętaj, aby usunąć powstałą pianę. Ważne jest, aby gotować zupę na minimalnym ogniu. Im mniej się zagotuje, tym bardziej klarowny będzie bulion.
Krok 3:
Umyj i obierz bulwy ziemniaka. Pokrój w średniej wielkości kostkę. Dokładnie umyj i obierz marchewki. Pokrój go w małe kostki lub paski.
Krok 4:
Opłucz proso w kilku wodach, sortując je z nieoczyszczonych ziaren. Opłucz świeży koperek pod zimną wodą. Osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj.
Krok 5:
Łyżką cedzakową wyjmij rybę z bulionu, wkładając do osobnego pojemnika. Usuń kości i skórę. Bulion przecedzić przez drobne sito. Umieść go z powrotem na kuchence.
Krok 6:
Gdy bulion znów się zagotuje, ułóż ziemniaki. Gotuj zupę, aż ziemniaki będą ugotowane, około 10 minut po ugotowaniu, usuwając w razie potrzeby pianę.
Krok 7:
Dodaj marchewkę i proso. Gotuj przez około 5-7 minut (po ugotowaniu).
Krok 8:
Włóż kawałki ryby do bulionu i zdejmij patelnię z ognia. W razie potrzeby możesz dodać zioła prowansalskie (około 0,5 herbaty. l.). Ważne jest, aby nie przesadzić z dodatkiem przypraw, aby nie zagłuszyć aromatu i smaku ryby.
Krok 9:
Pozwól uchu zaparzyć się pod przykryciem przez 5-7 minut i wlej do talerzy, dodając do każdego plasterek cytryny i posiekane zioła.
teraz w różnych kulinarnych Flash mobach bardzo popularny jest temat monofonii: kiedy przygotowywane są różne potrawy z jednego głównego produktu. Część pstrąga Upiekła w piekarniku z pikantnym sosem kaparowym, z resztek ugotowała ucho. Wygodne, opłacalne i smaczne!
jeśli chcesz, dodaj drobno posiekaną cebulę i obrany korzeń pietruszki do bulionu.
posiekaną cebulę i marchewkę można wstępnie usmażyć dla miękkości w rafinowanym oleju roślinnym (o wysokiej temperaturze dymienia), a następnie dodać do zupy.
zamiast prosa możesz użyć ryżu. Należy go również kilkakrotnie dokładnie spłukać w chłodnej wodzie. Kasza ryżowa gotowana jest w zupie przez około 10 minut po ugotowaniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pstrąg - 97 kcal/100g
- Pstrąg wędzony - 132 kcal/100g
- Pstrąg gotowany - 89 kcal/100g
- Pstrąg lekko solony - 186 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g