skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Udka włożyć do rondla i zalać zimną wodą, aby je przykryła, ale już nie. Postaw patelnię na średnim ogniu, gdy woda się zagotuje, usuń pianę, dodaj sól, czarny pieprz, liść laurowy i koperek. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj udka do miękkości przez 40 minut. Po 20 minutach przebij je widelcem. Jeśli włożysz mięso do zimnej wody, otrzymasz pyszny i bogaty bulion, który dobrze stwardnieje. Właśnie tego potrzebujesz.
Krok 2:
Wyjmij gotowe udka z patelni, poczekaj, aż ostygną. Usuń z nich skórę i oddziel mięso od kości. Wlej 250 ml gorącego bulionu do osobnego pojemnika (możesz kubek). Gdy bulion ostygnie do około 60 stopni (w przybliżeniu), dodaj żelatynę. Dobrze wymieszaj łyżką i pozostaw na 30 minut do spęcznienia. Dodatkowo zasady stosowania żelatyny można znaleźć na Opakowaniu Producenta.
Krok 3:
Drobno posiekaj mięso nożem, wlej do głębokiej miski, wlej schłodzony bulion z żelatyną przez mały sitko (odcedź). Na tym etapie dodaj zmielony czarny pieprz. Możesz spróbować bulionu i dostosować smak przyszłej kiełbasy do swoich preferencji, dodając jeszcze kilka odpowiednich przypraw, od których będzie zależeć ostateczny smak potrawy.
Krok 4:
Weź czystą plastikową butelkę o pojemności 2 litrów. Odetnij górę szyjką ostrym nożem lub nożyczkami. Wlej płynną zawartość kiełbasy do butelki. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny. W tym czasie bulion powinien dobrze zamarznąć i połączyć kawałki kurczaka. Wyjmujemy gotową kiełbasę z lodówki, przecinamy butelkę wzdłuż nożyczkami i ostrożnie wyjmujemy kiełbasę. Kroimy na kawałki i podajemy do stołu. Kiełbasę przechowujemy w lodówce.
kiełbasa w butelce to zdrowe danie na lunch.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Udko z kurczaka - 185 kcal/100g