kiełbasa w butelce z żelatyną

kiełbasa w butelce to ulubione danie w nowym formacie. Zrobienie takiej kiełbasy jest bardzo proste. Jest przygotowywany z udek, które są niedrogie i zawsze są w sprzedaży. To danie można podawać na rodzinny obiad lub na wakacje. Kiełbasa w butelce dobrze komponuje się z musztardą, ponieważ smakuje jak galaretka. Smak kiełbasy będzie zależał od smaku bulionu i przypraw, więc dodaj wszystko według własnego uznania. Nie zapomnij włożyć kiełbasy do lodówki, aby się nie stopiła i nie straciła wyglądu.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 70 % 19 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 0 % 0 g
152 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Udka włożyć do rondla i zalać zimną wodą, aby je przykryła, ale już nie. Postaw patelnię na średnim ogniu, gdy woda się zagotuje, usuń pianę, dodaj sól, czarny pieprz, liść laurowy i koperek. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj udka do miękkości przez 40 minut. Po 20 minutach przebij je widelcem. Jeśli włożysz mięso do zimnej wody, otrzymasz pyszny i bogaty bulion, który dobrze stwardnieje. Właśnie tego potrzebujesz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyjmij gotowe udka z patelni, poczekaj, aż ostygną. Usuń z nich skórę i oddziel mięso od kości. Wlej 250 ml gorącego bulionu do osobnego pojemnika (możesz kubek). Gdy bulion ostygnie do około 60 stopni (w przybliżeniu), dodaj żelatynę. Dobrze wymieszaj łyżką i pozostaw na 30 minut do spęcznienia. Dodatkowo zasady stosowania żelatyny można znaleźć na Opakowaniu Producenta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drobno posiekaj mięso nożem, wlej do głębokiej miski, wlej schłodzony bulion z żelatyną przez mały sitko (odcedź). Na tym etapie dodaj zmielony czarny pieprz. Możesz spróbować bulionu i dostosować smak przyszłej kiełbasy do swoich preferencji, dodając jeszcze kilka odpowiednich przypraw, od których będzie zależeć ostateczny smak potrawy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź czystą plastikową butelkę o pojemności 2 litrów. Odetnij górę szyjką ostrym nożem lub nożyczkami. Wlej płynną zawartość kiełbasy do butelki. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny. W tym czasie bulion powinien dobrze zamarznąć i połączyć kawałki kurczaka. Wyjmujemy gotową kiełbasę z lodówki, przecinamy butelkę wzdłuż nożyczkami i ostrożnie wyjmujemy kiełbasę. Kroimy na kawałki i podajemy do stołu. Kiełbasę przechowujemy w lodówce.

kiełbasa w butelce to zdrowe danie na lunch.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Udko z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy