skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować sałatkę z zielonej fasoli z małżami, potrzebujesz: zielonej fasoli, Małży, papryki, pomidorów cherry, pietruszki, bazylii, sezamu, soli, oliwy z oliwek, soku z cytryny, sosu sojowego.
Krok 2:
Umyj fasolkę szparagową, Usuń końcówki z obu stron z każdego strąka. Gotuj fasolę w osolonej wrzącej wodzie przez 7-8 minut. Odcedź wodę, ostudź fasolę, pokrój każdy strąk na 3 części.
Krok 3:
Zmrożone małże opłucz pod bieżącą wodą, zanurz we wrzącej osolonej wodzie, poczekaj, aż się zagotuje. Zmniejsz ogień, gotuj małże przez 1 minutę. Mięso małży jest delikatne, dlatego nie należy przekraczać czasu gotowania, aby nie stracić smaku owoców morza.
Krok 4:
Wyjmij gotowe małże łyżką cedzakową, ostudź.
Krok 5:
Paprykę umyć, osuszyć, usunąć nasiona, pokroić w paski.
Krok 6:
Umyj pietruszkę i bazylię, osusz, drobno posiekaj.
Krok 7:
Sezam smażyć na suchej patelni, aż będzie lekko złoty.
Krok 8:
Połącz fasolę, małże,paprykę, zioła, wymieszaj.
Krok 9:
Połóż warzywa z małżami na talerzu. Możesz opcjonalnie użyć liści sałaty do dekoracji.
Krok 10:
Umyj pomidory, osusz, pokrój na 2 lub 4 części.
Krok 11:
Plastry pomidora połóż na sałatce.
Krok 12:
Posyp sałatkę sezamem.
Krok 13:
Do sosu wymieszaj sos sojowy, sok z cytryny, oliwę z oliwek, dobrze wymieszaj.
Krok 14:
Polej sałatkę dressingiem i podawaj natychmiast. Smacznego!
do przygotowania sałatki lepiej jest użyć młodych, delikatnych strąków fasoli. Bardziej dojrzała fasola gotuje się nieco dłużej i ma nieco inny smak.
lepiej nie rozgotować fasoli, aby nie stracić części jej korzystnych właściwości.
w porównaniu z innymi odmianami fasoli strączkowej zawiera mniej białka, ale jest bardzo bogata w witaminy. Ma niską kaloryczność i służy do przygotowywania potraw dietetycznych.
do przygotowania sałatki można użyć świeżo mrożonej fasoli, zachowuje wszystkie przydatne substancje.
małże zawierają duże ilości łatwo przyswajalnego białka, makro-i mikroelementów. Dodają smaku sałatce i wzbogacają ją o korzystne właściwości.
początkowo w Europie spożywano tylko ziarna fasoli. Ale później ludzie postanowili spróbować niedojrzałych strąków, które okazały się bardzo jadalne. Następnie zaczęli hodować odmiany fasoli, których strąki byłyby niesztywne. Próby zakończyły się sukcesem. Odmiana wyhodowana przez ekspertów została nazwana fasolą francuską.
Francuzi nazywają również zieloną fasolkę maślaną. Prawdopodobnie ze względu na jej delikatność i soczystość.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mrożone małże - 82 kcal/100g