skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować owsiankę Herkulesa w mleku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Sprawdź opakowanie Herkulesa z czasem gotowania. Mleko może mieć dowolny procent tłuszczu według własnego gustu. Ponadto oprócz zwykłego mleka zwierzęcego można również stosować mleko roślinne. Ilość cukru i soli według własnego gustu.
Krok 2:
Przygotuj garnek z grubym dnem. W takiej misce musisz gotować płatki mleczne, aby się nie przypaliły. Wlej mleko i wodę do rondla. Trochę wody pozwala zachować zawartość tłuszczu w mleku, ponieważ część płynu odparowuje podczas gotowania.
Krok 3:
Na średnim ogniu, ciągle mieszając, aby się nie przypalić, zagotuj mleko.
Krok 4:
W małych porcjach wsyp Herkulesa i ciągle mieszaj, aby płatki były równomiernie rozłożone i nie osiadły na dnie.
Krok 5:
Dodaj szczyptę soli, wymieszaj. Jeśli robisz słodką owsiankę, dodaj cukier.
Krok 6:
Gotuj owsiankę na średnim ogniu przez 5-20 minut. Dokładny czas zależy od rodzaju płatków owsianych, patrz opakowanie. Jeśli uważasz, że owsianka jest zbyt rzadka, nie spiesz się z dodawaniem płatków. Po odparowaniu owsianka Herkulesa stanie się nieco grubsza.
Krok 7:
Gdy owsianka jest gotowa, dodaj masło do garnka. Wymieszaj, aby roztopione masło równomiernie rozprowadziło się na owsiance. Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i gotuj na parze przez 10-15 minut.
taka owsianka jest średnio gęsta. Jeśli lubisz cieńszą owsiankę, dodaj więcej mleka lub wody niż wskazano w przepisie.
podawaj ciepłą owsiankę z miodem, suszonymi owocami, orzechami lub jagodami. Uwielbiam niesłodzoną owsiankę Herkulesa, jest smaczna i zdrowa i bez dodatków.
owsianka Herkulesa na mleku najlepiej gotować tuż przed spożyciem, a nie podgrzewać.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g