owsianka Herkulesa na mleku

najbardziej pożywne i zdrowe, mleczne, pyszne! Owsianka Herkulesa na mleku to zdrowe i smaczne śniadanie. Jego osobliwością jest zarówno sytość, jak i niska zawartość kalorii. Przygotowanie zajmuje trochę czasu i można go podawać zarówno jako osobne danie, jak i jako dodatek.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 4 g
tłuszcze 24 % 7 g
węglowodany 62 % 18 g
136 kcal
IG: 16 / 79 / 5

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować owsiankę Herkulesa w mleku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Sprawdź opakowanie Herkulesa z czasem gotowania. Mleko może mieć dowolny procent tłuszczu według własnego gustu. Ponadto oprócz zwykłego mleka zwierzęcego można również stosować mleko roślinne. Ilość cukru i soli według własnego gustu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj garnek z grubym dnem. W takiej misce musisz gotować płatki mleczne, aby się nie przypaliły. Wlej mleko i wodę do rondla. Trochę wody pozwala zachować zawartość tłuszczu w mleku, ponieważ część płynu odparowuje podczas gotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na średnim ogniu, ciągle mieszając, aby się nie przypalić, zagotuj mleko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W małych porcjach wsyp Herkulesa i ciągle mieszaj, aby płatki były równomiernie rozłożone i nie osiadły na dnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj szczyptę soli, wymieszaj. Jeśli robisz słodką owsiankę, dodaj cukier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj owsiankę na średnim ogniu przez 5-20 minut. Dokładny czas zależy od rodzaju płatków owsianych, patrz opakowanie. Jeśli uważasz, że owsianka jest zbyt rzadka, nie spiesz się z dodawaniem płatków. Po odparowaniu owsianka Herkulesa stanie się nieco grubsza.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy owsianka jest gotowa, dodaj masło do garnka. Wymieszaj, aby roztopione masło równomiernie rozprowadziło się na owsiance. Zdejmij patelnię z ognia, przykryj i gotuj na parze przez 10-15 minut.

taka owsianka jest średnio gęsta. Jeśli lubisz cieńszą owsiankę, dodaj więcej mleka lub wody niż wskazano w przepisie.

podawaj ciepłą owsiankę z miodem, suszonymi owocami, orzechami lub jagodami. Uwielbiam niesłodzoną owsiankę Herkulesa, jest smaczna i zdrowa i bez dodatków.

owsianka Herkulesa na mleku najlepiej gotować tuż przed spożyciem, a nie podgrzewać.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g

Podobne przepisy