wiśnia w winie

aromatyczny, przyjemny i wyrafinowany deser! Taki deser doskonale uzupełni menu na romantyczną kolację lub będzie dobrym przysmakiem dla Pań na świątecznym stole. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste i szybkie, a okazuje się lekki deser dla dorosłych o wyrafinowanym smaku i przyjemnym posmaku.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 94 % 46 g
128 kcal
IG: 74 / 0 / 26

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Wiśnie można stosować świeże lub mrożone, po rozmrożeniu w temperaturze pokojowej. Wino do takiego deseru nadaje się czerwone słodkie, półsłodkie lub wytrawne. Zestaw przypraw można również dostosować do własnych upodobań. Ostrożnie sortujemy jagody wiśni, usuwamy liście, gruz, zepsute jagody, myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do durszlaka, aby woda była szklana.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wiśnie z reguły zamrażają już umyte, więc pozwalamy im naturalnie rozmrozić się w temperaturze pokojowej i możemy natychmiast użyć do przygotowania deseru, nie trzeba go już myć, aby nie stracić soku. Przygotowane jagody wkładamy do metalowego naczynia, dodajemy cukier, szczyptę cynamonu, do smaku można dodać kilka goździków, zalać czerwonym winem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jedną łyżkę wina zostawiamy w szklance. Wino może być używane słodkie, półsłodkie lub wytrawne, w zależności od tego, jaki smak deseru chcesz uzyskać (słodszy lub lekko kwaśny). Kładziemy naczynia z wiśniami na ogniu, gotujemy mieszaninę, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jagody w winie przez 10 minut, ciągle mieszając łyżką, aby syrop nie zaczął się palić na dnie naczyń.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj skrobię kukurydzianą do szklanki z pozostałym czerwonym winem (możesz użyć zwykłej skrobi ziemniaczanej, nie przyćmiewa aromatu przypraw swoim posmakiem) i dokładnie wymieszaj składniki, aby skrobia całkowicie się rozdzieliła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej mieszaninę wina ze skrobią cienkim strumieniem do rondla z wiśniami i kontynuuj gotowanie przez kilka minut, jednocześnie mieszając łyżką, pozwól mieszaninie lekko zgęstnieć i wyłącz ogień. Pozwól deserowi trochę ostygnąć, połóż go na misach lub miseczkach. Aby deser lepiej zachował swój kształt i był przyjemniejszy w smaku (mniej kwaśny), lepiej schłodzić go przez pół godziny przed podaniem w lodówce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Możesz podać taki przysmak na świątecznym stole, dekorując kilkoma łyżkami gęstej śmietany, pokruszonymi orzechami włoskimi lub startą czekoladą. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal / 100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy